Ο σίδηρος είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας, και τα παιδιά τον χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. Κι όμως, οι ελλείψεις σε σίδηρο είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στην παιδική ηλικία. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι παρακάτω:

Κακή διατροφή

Τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια σιδήρου επειδή χρειάζονται περισσότερο από τους ενήλικες. Ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου είναι το πολύ γάλα. Μια δίαιτα που περιέχει υπερβολική ποσότητα γάλακτος μπορεί να θέσει το παιδί σε κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου.

Ταχεία ανάπτυξη

Η ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να είναι απρόβλεπτη, και να δείτε ξαφνικά το παιδί σας να μεγαλώνει απότομα. Αν συμβαίνει αυτό, θα χρειαστεί επιπλέον σίδηρο στην διατροφή του.

Απώλεια αίματος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια αίματος είναι εμφανής, όπως όταν ένα παιδί αρχίζει να έχει έμμηνο ρύση ή υφίσταται σοβαρό τραυματισμό. Αλλά είναι επίσης σύνηθες η απώλεια αίματος να περνά απαρατήρητη: Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, όπως και τα έλξη.

Αδυναμία απορρόφησης επαρκούς σιδήρου από τα τρόφιμα

Αυτό μπορεί να συμβεί με παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Crohn.

Ποια είναι τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου στα παιδιά;

Κούραση και γενική έλλειψη ενέργειας

Κακή όρεξη

Κατανάλωση πραγμάτων που δεν είναι τρόφιμα (αλλοτριοφαγία ή πίκα)

Ευερεθιστότητα ή τάση για φασαρία

Χλωμό δέρμα

Εύθραυστα νύχια

Κρύα χέρια και πόδια

Ρωγμές στα πλαϊνά του στόματος

Κόκκινη ή πρησμένη γλώσσα.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Ταχεία αναπνοή και/ή δύσπνοια

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Αν το παιδί σας εμφανίζει αρκετά από αυτά τα συμπτώματα, θα ήταν καλή ιδέα να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας. Αν υποψιάζεται ότι το παιδί σας έχει έλλειψη σιδήρου, θα ζητήσει αιματολογική εξέταση για να το επιβεβαιώσει.

Η θεραπεία της έλλειψης σιδήρου συνήθως περιλαμβάνει συμπληρώματα. Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα θα είναι αρκετά αν η ανεπάρκεια είναι μικρή. Συνήθως χρειάζονται τρεις με έξι εβδομάδες για να δημιουργηθούν καινούρια αποθέματα σιδήρου, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρεις μήνες θεραπείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της έλλειψης. Έπειτα, θα πρέπει να συμβούν ορισμένες αλλαγές στην διατροφή σας, ώστε να λαμβάνετε τον απαραίτητο σίδηρο - το παιδί σας αλλά και εσείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου