Η αντικατάσταση του βόειου κρέατος με κοτόπουλο ή του αγελαδινού γάλακτος με φυτικό γάλα θα μπορούσε να μειώσει τις
εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διατροφή των ανθρώπων και να βελτιώσει παράλληλα την υγεία τους, αναφέρει νέα έρευνα σε 7.700 Αμερικανούς.

Tα ευρήματα, που έδειξαν ότι η απλή  αντικατάσταση θα μπορούσε να μειώσει το μέσο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα του Αμερικανού κατά 35% βελτιώνοντας και την ποιότητα υγείας του, οδήγησε ερευνητές του University of Tulane να καταλήξουν ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να πείσει ανθρώπους να υιοθετήσουν διατροφή πιο φιλική για το περιβάλλον.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Natural Food, εξέτασε στενά το βόειο κρέας επειδή είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στο 25% - 33% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ που προέρχεται από την κτηνοτροφία και το γεγονός ότι το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον μια μερίδα την ημέρα.

Προσομοιώσεις έδειξαν ότι η αντικατάσταση του μοσχαρίσιου κιμά  με κιμά γαλοπούλας μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσων ακολουθούσαν διατροφή με βόειο κρέας κατά 48% και την έμμεση κατανάλωση νερού κατά 30%.

Ο Diego Rose, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι η μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη διατροφή είναι προσβάσιμη και δεν χρειάζεται να γίνει συνολική αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η έρευνα εντόπισε συνήθεις τροφές με την υψηλότερη επίπτωση στο κλήμα και προσομοίωσε την αντικατάστασή τους με παρόμοιες εναλλακτικές που προσφέρουν ισοδύναμη θρεπτική αξία αλλά με χαμηλότερο αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η Anna Grummon, δήλωσε ότι για την έρευνα, οι τροφές που αντικατέστησαν άλλες ήταν μπέργκερ με γαλοπούλα αντί για μπέργκερ με βόειο κρέας, όχι αντικατάσταση της μπριζόλας με χοτ-ντόγκ από τόφου.

Οι μεγαλύτερες προβλεπόμενες μειώσεις φάνηκαν σε μεικτά πιάτα. Βurritos, ζυμαρικά και παρόμοια δημοφιλή πιάτα όπου είναι εύκολο να κάνεις μια αντικατάσταση του βόειου κρέατος με πρωτεΐνη χαμηλότερης επίπτωσης στο περιβάλλον.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι μικρές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση, αν και δεν είναι πανάκεια για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε ποια κατάσταση νοσηλεύονται τα θύματα του τροχαίου στην Πειραιώς
Νέες οδηγίες για προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο στις ΗΠΑ
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα