Η μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ και τσαγιού στη μέση ηλικία συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα ευθραυστότητας μελλοντικά, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Medical Directors Association.

Ο Kevin Y. Chua, του National University of Singapore, πραγματοποίησε προοπτική έρευνα με στοιχεία 12.583 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 53 έτη, ξεκινώντας από το 1993 έως το 1998, ενώ η τρίτη επανεξέταση έγινε το 2014 -2017 με μέση ηλικία συμμετεχόντων τα  73 έτη.

Η συνήθεια της κατανάλωσης ροφημάτων με καφεΐνη αξιολογήθηκε στην έναρξη και η ευθραυστότητα αξιολογήθηκε στην τρίτη περίοδο παρακολούθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν μειωμένες πιθανότητες για ευθραυστότητα έναντι όσων δεν έπιναν καθημερινά (αναλογία πιθανοτήτων 0.54). Παρομοίως, όσοι έπιναν τσάι καθημερινά είχαν μειωμένες πιθανότητες ευθραυστότητας σε σύγκριση με όσους σπάνια έπιναν τσάι (αναλογία πιθανοτήτων 0.82).

Υπήρχε σχέση μεταξύ συνολικής καθημερινής πρόσληψης καφεΐνης στη μέση ηλικία και μειωμένης πιθανότητας ευθραυστότητας σε μεγαλύτερη ηλικία και η σχέση ήταν δοσοεξαρτώμενη.

Οι συμμετέχοντες στο υψηλότερο έναντι του χαμηλότερου τεταρτημορίου ημερήσιας πρόσληψης καφεΐνης είχαν αναλογία πιθανοτήτων 0,77.
Μικρότερες πιθανότητες να βρεθεί κάποιος στο πιο αργό πεμπτημόριο για χρονομετρημένη έγερση και στο πιο αδύναμο πεμπτημόριο για δύναμη χειραψίας, παρατηρήθηκαν σε σχέση με υψηλότερη κατανάλωση καφεΐνης.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν τις παραπάνω μακροπρόθεσμες σχέσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαμαρτυρία ΠΦΣ για μη ένταξη των φαρμακείων στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα
Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης στην περιεμμηνόπαυση [μελέτη]
Κ. Φουντουλάκης: Βία, γυναικοκτονίες και πρόσημο φύλου