Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα που τροφοδοτούν το σώμα σας, είναι γνωστό αυτό. Συνεπώς, όταν επιλέγουμε να πιούμε έναν χυμό σε σχέση με ένα αναψυκτικό, είναι λογικό να νιώσουμε πως κάναμε τη σωστή επιλογή. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει και τόσο.

Σίγουρα οι χυμοί φρούτων περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι αναγκαία. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι αφήνουμε πίσω όταν φτιάχνουμε έναν χυμό. Όταν βάζουμε ένα φρούτο στον αποχυμωτή, αυτό που κρατάμε στην ουσία είναι τα υγρά του, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα και τα σάκχαρά του. Αφήνουμε έξω τις φυτικές του ίνες, καθώς και τη φλούδα, στην οποία συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών. Χωρίς τις φυτικές ίνες, ακόμα και τα φυσικά σάκχαρα ενός φρούτου λειτουργούν σαν επεξεργασμένη ζάχαρη στον οργανισμό.

Ίσως, αν θέλετε ένα πόσιμο μίνι γεύμα, ένα smoothie να είναι καλύτερη επιλογή.

Από τη στιγμή που στο smoothie θα ρίξουμε μέσα ολόκληρο το φρούτο και θα το πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ, θα λάβουμε και όλα τα θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον χυμό. Επιπλέον, στο smoothie είναι πολύ εύκολο να προσθέσουμε γάλα ή γιαούρτι, που σημαίνει ότι θα πάρουμε και μια καλή δόση πρωτεΐνης, που θα κάνει το γεύμα μας πολύ πιο ισορροπημένο σε σχέση με τους απλούς υδατάνθρακες του χυμού.

Μια άλλη θεωρία λέει ότι τα θρεπτικά συστατικά των χυμών, όπως τα αντιοξειδωτικά τους, απορροφώνται πιο εύκολα. Αυτό ισχύει, μιας και η διαδικασία του αποχυμωτή σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτών και επιτρέπει στο σώμα να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά. Και πάλι, όμως, αυτή η ενισχυμένη απορρόφηση δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αντισταθμίσει τις φυτικές ίνες που χάνουμε.

Σίγουρα, οι χυμοί δεν είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να πιείτε. Τα αναψυκτικά είναι κατά βάση πιο ανθυγιεινά, όπως και οι καφέδες με σιρόπια ή κρέμες. Το εμφιαλωμένο τσάι με προσθήκη ζάχαρης είναι, επίσης, ιδιαίτερα ανθυγιεινό. Ένας φυσικός χυμός φρούτων είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από όλα τα παραπάνω, αλλά αν το κοιτάξουμε μέσα από το πρίσμα των θερμίδων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα σας... είναι καλύτερα να πιείτε ένα ποτήρι νερό και να φάτε τα φρούτα σκέτα.

Ακόμα καλύτερα, φροντίστε να φτιάξετε μια μεγάλη σαλάτα με το μεσημεριανό σας φαγητό, που θα σας βοηθήσει να πιάσετε τις μερίδες λαχανικών που πρέπει να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα σας. Οι χυμοί είναι καλύτερα να καταναλώνονται με μέτρο, και - ξανά - μόνο αν είναι φυσικοί.

Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να στοχεύει σε τρεις με τέσσερις μερίδες φρούτων και τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών την ημέρα. Μία μερίδα συνήθως θεωρείται ότι είναι:

Ένα φλιτζάνι φρούτα, π.χ. ένα μήλο, μια μικρή μπανάνα, οκτώ φράουλες ή 16 σταφύλια.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά, π.χ. μισή μικρή γλυκοπατάτα.

Ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά, π.χ. μισή πιπεριά, έξι "δεντράκια" μπρόκολου ή έξι baby καρότα.

Όταν φτιάχνετε χυμούς ή τους αγοράζετε από έξω (και συνήθως έξω οι μερίδες είναι πολύ μεγαλύτερες), είναι πιθανό τα υλικά που χρησιμοποιούνται ακόμα και να υπερβαίνουν αυτές τις ενδεικτικές μερίδες. Παρ' όλα αυτά, επειδή δεν παίρνετε τις φυτικές τους ίνες, στην ουσία λαμβάνετε μόνο τα σάκχαρά τους. Αυτό μεταφράζεται σε πολύ περισσότερη ποσότητα ζάχαρης από ό,τι έχουμε ανάγκη σε μία ημέρα, συν ότι θα πεινάσουμε αρκετά γρήγορα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση
Ιουλία Τσέτη στο iatronet.gr: Αυτό είναι το όραμά μου για τον ΣΕΒ
Απάντηση Γεωργιάδη στις αιτιάσεις για την κάλυψη του Conference Cup από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός"