Μπορεί το γιαούρτι να συμβάλλει στην αποφυγή ψυχικών διαταραχών; Ερευνητές του University of Virginia School of Medicine το πιστεύουν. Σε νέα έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κοινό βακτήριο που περιέχεται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και στο γιαούρτι, το Lactobacillus, παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του στρες βοηθώντας πιθανόν στην πρόληψη παθήσεων όπως κατάθλιψη και άγχος.

Οι ερευνητές απομόνωσαν το Lactobacillus από τους μικροοργανισμούς που είναι παρόντες στο σώμα.

Ο Alban Gaultier δήλωσε ότι η ανακάλυψη δείχνει πως το Lactobacillus  που υπάρχει στο έντερο επηρεάζει διαταραχές διάθεσης ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο προς την ανακάλυψη νέων θεραπειών για το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καινοτόμα μέθοδο εστίασης στο Lactobacilli. Χρησιμοποιώντας ομάδα βακτηρίων (Altered Schaedler Flora) που περιείχαν στελέχη  Lactobacillus μπόρεσαν να δημιουργήσουν ποντικούς με και χωρίς Lactobacillus, ξεπερνώντας την ανάγκη για αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εντόπισαν πώς Lactobacilli, ιδιαίτερα στην οικογένεια Lactobaccillacea ρυθμίζουν την ιντερφερόνη γάμμα που είναι σημαντική στην πρόληψη κατάθλιψης και στη ρύθμιση της αντίδρασης στο στρες.

Οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν νέους τρόπους ελέγχου της κατάθλιψης όπου ο Lactobacillus θα παίζει σημαντικό ρόλο.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Brain Behavior and Immunity.

 

Πηγές:
Brain Behavior and Immunity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια
ΚΕΠΚΑ: Τι αγοράζουμε και τι αποφεύγουμε για το πασχαλινό τραπέζι
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]