Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής γυναικών που παλεύουν με τον προχωρημένο καρκίνο στο μαστό, αναφέρει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέδριο για τον καρκίνο στο μαστό. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Γυναίκες που συμμετείχαν σε δομημένο πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 9 μηνών ανέφεραν λιγότερη κούραση και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η Καθηγήτρια Anne May, του University Medical Center, στην Ουτρέχτη, δήλωσε ότι ‘’βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής με ενισχυμένο έλεγχο συμπτωμάτων μπορούμε να βοηθήσουμε ασθενείς να αυξήσουν την ικανοποίησή τους από την προσωπική, κοινωνική και-αν γίνεται- επαγγελματική ζωή.''

Οι ερευνητές επέλεξαν για την έρευνα 357 γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο στο μαστό σε συνεργασία με ινστιτούτα στη Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία και Αυστραλία. 'Ολες έλαβαν tracker σωματικής δραστηριότητας και γενικές συμβουλές άσκησης.

178 ασθενείς επίσης επιλέχτηκαν τυχαία να λάβουν περισσότερη βοήθεια-συνεδρίες άσκησης  με επίβλεψη, 2 φορές την εβδομάδα, για 9 μήνες. Αφορούσαν δραστηριότητες ισορροπίας, αντίστασης και αερόβιες.

Ασθενείς στην ομάδα άσκησης είχαν τελικά μέσο σκορ ποιότητας ζωής υψηλότερο από αυτές που δεν έλαβαν την ιδιαίτερη προσοχή, έδειξε η έρευνα.

Σε αυτό περιλαμβανόταν αύξηση στην κοινωνική λειτουργικότητα και μείωση του πόνου, της δύσπνοιας και της κόπωσης.

Ασθενείς που έκαναν τακτικά άσκηση, επίσης είχαν καλύτερη επίδοση σε ‘’τεστ απότομης ράμπας’’ που έγινε σε ποδήλατο άσκησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου