Ενδιαφέρον έχει η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν ειδικοί για τον διαβήτη, σε σχέση με την επιλογή σνακ κατά την εορταστική περίοδο.

Οι επιστήμονες βρήκαν πως τα σνακ που καταναλώθηκαν δεν ήταν και τόσο υγιεινά, όπως προκύπτει από μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Ugeskrift for Læger της Ιατρικής Εταιρείας της Δανίας.

Όπως αναφέρει η συντατική ομάδα, σκοπός της μελέτης ήταν να μετρηθούν οι προτιμήσεις των Χριστουγέννων έναντι της Πρωτοχρονιάς με τη μέτρηση πρόσληψης τεσσάρων συνδυασμών διαφορετικών σνακ: μπισκότων, καραμέλας, κράκερ και κράκερ σίκαλης.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμορφώθηκε ένας μπουφές με σνακ σε χώρο γραφείου, τα οποία ανανεώνονταν διαρκώς.

Οι συμμετέχοντες ήταν ερευνητές διαβήτη και δεν ενημερώθηκαν για τη μελέτη πριν από το τέλος της συλλογής δεδομένων.

Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ημερήσια πρόσληψη σε γραμμάρια των τεσσάρων σνακ.

Η πρόσληψη καραμέλας ήταν υψηλή σε σύγκριση με τα άλλα σνακ. Η μέση πρόσληψη μπισκότων ήταν σημαντικά υψηλότερη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σε σύγκριση με την περίοδο ανάλυσης της Πρωτοχρονιάς (8 γραμμάρια ανά ημέρα και ανά συμμετέχοντα).

Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σνακ βρέθηκε μεταξύ των δύο γλυκών, δηλαδή της καραμέλας και των μπισκότων.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχουν μεγάλη προτίμηση στα γλυκά.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του σνακ, η προτίμηση για μπισκότα ήταν υψηλή κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων.

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση της συντακτικής ομάδας πως αξίζει να διερευνηθεί εάν τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να εφαρμόζεται μία πιθανή στρατηγική πρόληψης για την καταπολέμηση της πανδημίας της παχυσαρκίας...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια