Κάθε χρόνο υπάρχουν άνθρωποι που στολίζουν για τα Χριστούγεννα από (πολύ) νωρίς. Και τους κοιτάμε περίεργα. Μήπως όμως, εν τέλει, εμείς που στολίζουμε τώρα τις τελευταίες μέρες κάναμε λάθος; Μια πρόσφατη έρευνα φαίνεται να λέει πως ναι, έπρεπε κι εμείς να έχουμε στολίσει νωρίτερα.

Η έρευνα ήταν μικρής κλίμακας (1.000 άτομα) και αφορούσε Αμερικανούς, οπότε σίγουρα μπορεί να υπάρχουν ορισμένες πολιτισμικές διαφορές, αλλά το 80% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως το να στολίζουν από νωρίς τους έβαζε ταχύτερα στο εορταστικό πνεύμα - κάτι που με την σειρά του βελτιώνει την διάθεση. Και η εξήγηση είναι πολύ απλή: Πιθανότατα έχει να κάνει με τρεις παράγοντες, την αλλαγή της ρουτίνας, την νοσταλγία και (το τόσο-απλό-που-δεν-θα-το-σκεφτόμασταν) ότι το ντεκόρ κάνει τον χώρο μας πιο όμορφο. Όλα αυτά, σε βιολογικό επίπεδο, σημαίνουν περισσότερη ντοπαμίνη.

Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται πως είναι σημαντικός είναι τα γιορτινά φωτάκια. Όσο η μέρα σκοτεινιάζει νωρίτερα, η εποχιακή κατάθλιψη γίνεται εμφανής σε πολύ κόσμο. Το περισσότερο φως μέσα στο σπίτι μας μπορεί να βοηθήσει με αυτό.

Τέλος, όσο πλησιάζουν οι γιορτές, γινόμαστε πιο κοινωνικοί, επικοινωνούμε με φίλους και συγγενείς που ίσως δεν προλαβαίναμε στην καθημερινότητά μας. Όλα αυτά συμβάλλουν για να αισθανόμαστε τη γνωστή ευτυχία των γιορτών.

Βέβαια, οι γιορτές δεν είναι χαρούμενες για όλους. Για πολλούς ανθρώπους σημαίνουν μοναξιά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα και να κάνετε αυτές τις ημέρες πιο φωτεινές και γεμάτες επικοινωνία και καλά συναισθήματα. Και μην ξεχνάτε, η λέξη "οικογένεια" δεν σημαίνει μόνο εξ αίματος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανάκληση σταφίδας από τον Ε.Φ.Ε.Τ.
Αρθροσκόπηση γόνατος: Αντιμετωπίζει τον πόνο;
Συμβουλές διατροφής προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα