Τα απομεινάρια του γιορτινού τραπεζιού μάς ταΐζουν για αρκετές μέρες - αν τα εκμεταλλευτούμε σωστά, δηλαδή. Στην πραγματικότητα, οι γιορτές είναι από τις περιόδους του χρόνου που πετιούνται τεράστιες ποσότητες φαγητού, κάτι που (από όποια πλευρά και να το πιάσουμε, περιβαλλοντική, ταξική/κοινωνική ή οικονομική) είναι απαράδεκτο.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να αξιοποιήσετε λοιπόν το φαγητό που θα περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι.

Γεμιστές πιπεριές

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 φλιτζάνι κριθάρι

2 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας ή κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

1 κ.γ. αλεσμένο κύμινο

1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένη γαλοπούλα χωρίς πέτσα, ψιλοκομμένη

2 πιπεριές κομμένες στη μέση κατά μήκος

¼ φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ

Φρέσκο δεντρολίβανο, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1-2 λεπτά ακόμα.

Προσθέστε το κριθάρι στο τηγάνι και προσθέστε σταδιακά το ζωμό γαλοπούλας. Αφήστε να πάρει βράση, ανακατέψτε με το κύμινο, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κριθάρι, για 25-30 λεπτά. Προσθέτουμε την γαλοπούλα.

Απλώστε τις πιπεριές με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα ταψί. Γεμίστε το καθένα με το μείγμα της γαλοπούλας και από πάνω 1 κουταλιά της σούπας τυρί. Ψήνετε μέχρι να λιώσει το τυρί και να μαλακώσουν οι πιπεριές, για 30-40 λεπτά.

Σαλάτα με γαλοπούλα

Υλικά:

½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1 κ.γ. μουστάρδα Dijon

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 πρέζα αλάτι

¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 φλιτζάνια μαγειρεμένη γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κομμένη σε κύβους

¼ φλιτζανιού αμύγδαλα ψιλοκομμένα

Λίγο σέλινο, ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

¼ φλιτζάνι πράσινα σταφύλια, κομμένα στα τέσσερα

Φύλλα μαρουλιού, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακτέψτε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύστε με τη σάλτσα γιαουρτιού και ανακατέψτε μέχρι να στρωθεί ομοιόμορφα. Για καλύτερη γεύση, βάλτε τη σαλάτα γαλοπούλας στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να αφήσετε τις γεύσεις να ενωθούν. Σερβίρετε πάνω σε μεγάλα φύλλα μαρουλιού.

Σάντουιτς με γαλοπούλα, μήλο και τυρί τσένταρ

Υλικά:

4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

100 γρ. φρέσκο ψητό στήθος γαλοπούλας

2 φέτες τυρί τσένταρ

½ πράσινο μήλο, κομμένο σε λεπτές φέτες

½ φλιτζάνι φύλλα κόκκινου μαρουλιού

1 ½ κ.σ. μουστάρδα με κόκκους

Εκτέλεση: Στρώστε 1 φέτα ψωμί σε κάθε ένα από τα 2 πιάτα σερβιρίσματος. Συμπληρώστε το καθένα με τη μισή γαλοπούλα, το τυρί, το μήλο και το μαρούλι. Απλώστε τη μισή μουστάρδα σε κάθε μία από 2 ακόμη φέτες ψωμιού πριν τις χρησιμοποιήσετε για να βάλετε πάνω σε κάθε σάντουιτς.

Λεμονάτη σούπα με γαλοπούλα και ρύζι

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους

3 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες

2 ματσάκια σέλινο, κομμένο σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

6 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

2 φλιτζάνια μαγειρεμένη γαλοπούλα, χωρίς φλούδα, ψιλοκομμένη

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι καστανό ή άγριο ρύζι

1 λεμόνι, το ξύσμα και τον χυμό του

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, την πατάτα, τα καρότα και το σέλινο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, ανακατέψτε και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμα.

Ρίξτε το ζωμό και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει. Προσθέστε τη γαλοπούλα, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι. Σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, περίπου για 30 λεπτά. Βγάλτε το φαγητό από την φωτιά και προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού λίγο πριν το σερβίρισμα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιστορική θεσμική συνάντηση των Δ.Σ του Τ.Ε.Α.Υ.Φ.Ε με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
7 συμβουλές για τη φροντίδα του εκζέματος
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός HTA παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα