Η γαλοπούλα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, που ίσως αξίζει να σκεφτούμε να βάλουμε στη διατροφή μας και έξω από την περίοδο των γιορτών. Είναι πολύ πιο υγιεινή από το κόκκινο κρέας, με γεύση πιο ιδιαίτερη από αυτή του κοτόπουλου. Ας δούμε μερικές πληροφορίες που θα μας πείσουν να την απολαύσουμε... ανεξαρτήτως περιόδου.

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει η γαλοπούλα;

Εκτός από τη μεγάλη της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η γαλοπούλα είναι επίσης πλούσια σε:

  • Νιασίνη
  • Σίδηρο
  • Χολίνη
  • Μαγνήσιο
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνες Β6 και Β12
  • Ψευδάργυρο

Μια μερίδα γαλοπούλας περιέχει:

145 θερμίδες

25 γρ. πρωτεΐνη

4 γρ. λιπαρά, εκ των οποίων 1 γρ. κορεσμένα

Πρωτεΐνη

Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Το σώμα χρησιμοποιεί πρωτεΐνη για να χτίσει και να επισκευάσει τα οστά, τους μυς, τους χόνδρους, το δέρμα, το αίμα και τους ιστούς. Η πρωτεΐνη είναι μακροθρεπτικό συστατικό, που σημαίνει ότι το σώμα σας τη χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες, και καθημερινά.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου

Η γαλοπούλα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σεληνίου. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε απαραίτητα μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ειδών καρκίνου, όπως της ουροδόχου κύστης, του μαστού, των πνευμόνων και του στομάχου. Τα οφέλη αυτά υπάρχουν όταν λαμβάνουμε τα μέταλλα από τη διατροφή μας, και όχι από συμπληρώματα.

Διαχείριση του διαβήτη

Η γαλοπούλα είναι μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μιας και περιέχει μηδέν υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προκαλέσει την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που θα λαμβάνατε από τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες. Αν πάσχετε από διαβήτη, η συμπερίληψη της γαλοπούλας στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο.

Υγεία της καρδιάς

Οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η γαλοπούλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της "καλής" HDL χοληστερόλης στο σώμα σας. Η HDL χοληστερόλη ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και βοηθά στην απομάκρυνση της "κακής" LDL χοληστερόλης. Η LDL χοληστερόλη μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αρτηριών σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές του Πάσχα
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον υπουργό Υγείας να αποσύρει τη διάταξη για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ
Πόνος στο χέρι: Μήπως φταίει ο ζωηρός σκύλος σας;