Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού 100% σε σύγκριση με ρόφημα με γεύση πορτοκαλιού και σουκρόζη, στα συναισθήματα, στη σωματική ευεξία και στα αισθητηριακά χαρακτηριστικά σε ενήλικες φυσιολογικού βάρους.

Συμμετείχαν ενήλικες 18-45 ετών με ΔΜΣ μεταξύ 18,5-24,9 kg/m2 των οποίων οι ερευνητές έλαβαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις και καθόρισαν τη λιπώδη και άλιπη σωματική τους μάζα. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε 3 συνεδρίες εξέτασης.

Οι ερευνητές αξιολογήσαν την πρόσληψη τροφίμων των συμμετεχόντων μετά από γεύμα με πίτσα κατά βούληση που περιλάμβανε νερό και φρέσκο δίσκο με πίτσα κάθε 10 λεπτά για 30 λεπτά, που έπρεπε να καταναλώσουν οι συμμετέχοντες μέχρι τον κορεσμό.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα πίτσας που κατανάλωνε κάθε συμμετέχων. Το θερμιδικό περιεχόμενο τριών επιλογών πίτσας ήταν  260 kcal, 250 kcal, και 240 kcal.

Συνδυαστικά, τα στοιχεία βοήθησαν στην ανάλυση της πρόσληψης θερμίδων των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν την κατανάλωση νερού πριν και μετά το κατά βούληση γεύμα.

Επίσης υπολογίστηκε το πρόσληψη ενέργειας στο υπόλοιπο της ημέρας, η πρόσληψη μακροθρεπτικών ουσιών και το ξόδεμα ενέργειας από άσκηση μετά από κάθε συνεδρία.

Μετρήθηκε και η γλυκαιμική απόκριση για το υπόλοιπο της ημέρας, κάθε 5 λεπτά για 11 ώρες, που σημαίνει ότι αναλύθηκαν 7 χρονικά σημεία για κάθε συμμετέχοντα.

Οι 36 ενήλικες που ολοκλήρωσαν τη μελέτη κατανάλωσαν όλα τα ροφήματα της έρευνας. Όμως, μόνο 34 και 31 άτομα ολοκλήρωσαν μεταγευματικές μετρήσεις γλυκόζης για 60 λεπτά και για το υπόλοιπο της ημέρας αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το άλλο ρόφημα, ο χυμός πορτοκαλιού 100% κατέστειλε τη μεταγευματική και σωρευτική πρόσληψη τροφίμων και ολική πρόσληψη ενέργειας σε μια ημέρα- μείωση μετά την κατανάλωσή του κατά  ~420 kcal. 

Η γλυκαιμική απόκριση σε πάνω από 60 λεπτά ήταν υψηλότερη μετά τον χυμό πορτοκάλι 100% και την κατανάλωση του άλλου ροφήματος έναντι του νερού.

Ομως ήταν χαμηλότερη όταν έγινε διόρθωση για γραμμάρια στους διαθέσιμους υδατάνθρακες.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να επηρεάσουν την πέψη υδατανθράκων και την απορρόφηση στο έντερο και ο 100% χυμός πορτοκάλι έχει πλούσιο περιεχόμενο σε αυτές.

Aλλη σημαντική παρατήρηση ήταν ότι η πηγή και σύνθεση του ροφήματος και ο χρόνος μέχρι το επόμενο γεύμα ρυθμίζουν βραχυπρόθεσμα το πρόσληψη τροφίμων.

Ετσι ο χυμός πορτοκάλι 100% και η κατανάλωση νερού οδήγησαν σε χαμηλότερη πρόσληψη τροφίμων (γεύμα και αθροιστικό).

Στην παρούσα έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν θετική σχέση μεταξύ της υποκειμενικής γλυκύτητας του ροφήματος και της πρόσληψης τροφής στο γεύμα.

Όμως δεν συνέβη το ίδιο με το νερό ή με τον χυμό πορτοκάλι 100%.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι 100% θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη. Καταστέλλει την πρόσληψη τροφίμων ενώ ακόμα προστατεύει από την παχυσαρκία.

Επιπλέον, η κατανάλωσή του οδήγησε σε υψηλότερη θερμιδική αναπλήρωση, χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας  σε μια ημέρα και μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η μελέτη επομένως, υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης της επίδρασης διαφορετικών ροφημάτων με ζάχαρη.

Πηγές:
Nutrients,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου