Το ακτινίδιο φάνηκε ότι είναι ισχυρό ενισχυτικό της διάθεσης και νεα έρευνα του University of Otago έδειξε πόσο γρήγορη μπορεί να είναι η επίδρασή του.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Nutrition, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το φρούτο βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση συμμετεχόντων σε έρευνα, σε 4 ημέρες.

Η καθηγήτρια Tamlin Conner δήλωσε οτι τα ευρήματα δίνουν απτό και προσβάσιμο τρόπο να στηρίξουν οι άνθρωποι την ευεξία τους.

Η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη διάθεση, ευεξία, ζωτικότηα και χαμηλότερη πίεση, ενώ η έλλειψή της συνδέεται με υψηλότερη κατάθλιψη και νοητικές δυσκολίες.

Οι ερευνητές παρενέβησαν διατροφικά για 8 εβδομάδες σε 155 ενηλίκους με χαμηλή  βιταμίνη C.

Οι συμμετέχοντες λάμβαναν καθημερινά είτε συμπλήρωμα βιταμίνης C, είτε placebo, είτε 2 ακτινίδια. Στη συνέχεια κατέγραφαν τη ζωτικότητα, την ποιότητα ύπνου, τη διάθεση και την ποσότητα ύπνου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση με το φρούτο βελτίωνε τη ζωτικότητα και τη διάθεση εντός 4 ημερών, με κορύφωση στις 14-16 ημέρες και συνέχισε να ανθεί από τη 14η ημέρα.

Μέχρι τη 12η ημέρα, οριακά βελτίωσε τη διάθεση.

Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία στην αρχή, επομένως υπήρχε λίγος χώρος για βελτίωση αλλά  παρόλα αυτά ανέφεραν τα οφέλη της παρέμβασης.

Ενώ η βιταμίνη  C σε δισκία είχε ορισμένες βελτιώσεις, η έρευνα υπογραμμίζει την πιθανή συνεργιστική της επίδραση στην κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου.

Οι ερευνητές ενθαρρύνουν ολιστική προσέγγιση στη διατροφή και στην ευεξία με την ενσωμάτωση διαφόρων τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες στη διατροφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη