Χρειαζόμαστε πολλή πρωτεΐνη καθημερινά, άσχετα από το πόσο γυμναζόμαστε. Η πρωτεΐνη είναι από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στην διατροφή μας, και είναι σημαντικό να την λαμβάνουμε από ποιοτικές τροφές. Παρακάτω ακολουθούν μερικές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε εύκολα λίγη ακόμα πρωτεΐνη στα καθημερινά σας γεύματα.

Χοιρινό φιλέτο με σκόρδο και μυρωδικά

Υλικά:

1 κιλό baby πατάτες, σε τέταρτα

1 κιλό baby καρότα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλατοπίπερο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο

2 κ.σ φρέσκο θυμάρι

600 γρ. ωμό χοιρινό φιλέτο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετήστε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα μεγάλο ταψί και περιχύστε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Πασπαλίστε με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Το βάζετε στο φούρνο όσο ετοιμάζετε το χοιρινό.

Τοποθετήστε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μια καθαρή, επίπεδη επιφάνεια. Συνδυάστε το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι στο κέντρο του αλουμινόχαρτου. Τοποθετήστε το χοιρινό πάνω από τα καρυκεύματα και περιχύστε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο πριν κλείσετε καλά το αλουμινόχαρτο γύρω από τα υλικά.

Αφαιρέστε τα λαχανικά από το φούρνο και ανακατέψτε πριν προσθέσετε το πακέτο αλουμινόχαρτου στο ταψί και το επιστρέψετε το στο φούρνο. Ψήστε για περίπου 25-35 λεπτά.

Στήθος γαλοπούλας με κρούστα από μυρωδικά

Υλικά:

1,5 κιλό ωμό στήθος γαλοπούλας χωρίς κόκαλα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. μηλόξυδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη

1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

Αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Τοποθετήστε το στήθος γαλοπούλας σε ένα ταψί. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι. Αλείψτε το στήθος γαλοπούλας με αυτό το μείγμα και καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.  Ψήστε για 1 ώρα, στη συνέχεια αλείψτε με τα υγρά μαγειρέματος και ψήστε για περίπου 30 λεπτά ακόμα.

Ινδικό νταλ με φακές

Υλικά:

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ ή ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ.σ. σκόνη κάρυ

1 ½ φλιτζάνι κόκκινες φακές

3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών

1 κουτί ελαφρύ γάλα καρύδας

1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους

Αλάτι

1 λεμόνι, κομμένο σε 8 φέτες

4 κομμάτια naan, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως, κομμένα στη μέση

Εκτέλεση:

Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το λάδι και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να αρχίσει να μαλακώνει, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και την σκόνη κάρι και μαγειρέψτε μέχρι να πάρει μυρωδιά, για περίπου 1 λεπτό ακόμα.

Ρίξτε τις φακές, το ζωμό, το γάλα καρύδας και τις ντομάτες με τους χυμούς τους. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές (αλλά όχι υπερβολικά), για περίπου 15 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με μια φέτα λεμονιού και μισό κομμάτι naan.

Μεσογειακό πλακί

Υλικά:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες

1 κονσέρβα ντομάτα

Αλατοπίπερο

Ρίγανη

¼ φλιτζάνι λευκό κρασί ή ζωμό λαχανικών χαμηλής

1 λεμόνι, τον χυμό του

600 γρ. μπακαλιάρο, λαβράκι ή άλλο λευκό ψάρι

⅓ φλιτζάνι ελιές χωρίς κουκούτσι

Εκτέλεση:

Τοποθετήστε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για περίπου 5-10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, περίπου 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο και την ρίγανη, το κρασί και τον χυμό λεμονιού στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες, περίπου 10-15 λεπτά.

Προσθέστε το ψάρι πάνω από τις ντομάτες, σκεπάστε και μαγειρέψτε μέχρι να ξεφλουδίζει το ψάρι εύκολα με ένα πιρούνι, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε τις ελιές λίγο πριν το σερβίρισμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα