Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει εκστρατεία για περισσότερους εμβολιασμούς κατά του καρκίνου.

Η αρχή των Βρυξελλών σκοπεύει να παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη προτάσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι κατά των ιών HPV, για παράδειγμα, όπως ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδονται μέσω του σεξ και μπορούν να προκαλέσουν, μεταξύ άλλων, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο του στόματος και του λαιμού.

Στόχος είναι εννέα στα δέκα επιλέξιμα κορίτσια και ένα σημαντικό ποσοστό αγοριών να εμβολιαστούν κατά του HPV έως το 2030.

Τα στοιχεία για την έγκαιρη ανίχνευση θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν. "Λιγότερο από το 50% των γυναικών μεταξύ 50 - 69 ετών, της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνονται τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, έχουν κάνει μαστογραφία τα τελευταία δύο χρόνια", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας,

"Είναι δύσκολο να πεις στους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους", είπε η κ. Κυριακίδου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει προσπάθεια. "Πρέπει να το κάνεις χωρίς να τρομάξεις τους ανθρώπους".

Η Επίτροπος ανακοίνωσε επίσης ότι τον Φεβρουάριο θα υπάρξει συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες για την υπογραφή κώδικα δεοντολογίας.

Αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι κάποιος που διαγνώστηκε με καρκίνο πριν από 15 ή 20 χρόνια δεν θα υφίσταται διακρίσεις κατά την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, οι πάσχοντες έχουν αναφέρει ότι ήταν δύσκολο να λάβουν δάνειο για την αγορά σπιτιού λόγω του καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου