Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι πολλά πράγματα, για πολλούς ανθρώπους. Ευκαιρία να κάνουν ρομαντικές κινήσεις στο έτερόν τους ήμισυ, ευκαιρία για ξόδεμα χρημάτων... όπως και ευκαιρία να φάνε αρκετή σοκολάτα. Και, ναι, ξέρουμε ότι καλό είναι να μην το παρακάνουμε με τα γλυκά. Υπάρχει όμως ένα παραδοσιακό γλύκισμα αυτής της ημέρας που όχι μόνο είναι υγιεινό, αν δεν το παρακάνουμε, μα είναι και τέλειο για να μας βάλει στην κατάλληλη διάθεση για να γιορτάσουμε σωστά αυτή την ημέρα με το ταίρι μας.

Οι φράουλες και η σκούρα σοκολάτα

Δεν χρειαζόμαστε και ιδιαίτερο λόγο για να μιλήσουμε για τα οφέλη της σκούρας σοκολάτας – κάθε ευκαιρία για να την απολαύσουμε (με μέτρο) μάς είναι αρκετή. Παρ’ όλα αυτά, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι εξ ορισμού φτιαγμένη για να την απολαμβάνουμε, οπότε ας θυμηθούμε μερικά από τα οφέλη της.

Περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά

Η σκούρα σοκολάτα περιέχει ουσίες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Ανάμεσά τους είναι οι πολυφαινόλες και οι κατεχίνες.

Αυξάνει την καλή χοληστερόλη

Μέσα από ελεγχόμενες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωση σκούρας σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης και να μειώσει εκείνα της LDL στον οργανισμό. Η LDL χοληστερόλη, ειδικά όταν έρθει σε επαφή με τις ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκαλέσει αρκετές βλάβες.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει έμμεσα, ως φυσικό επακόλουθο της μειωμένης LDL χοληστερόλης. Οι αρτηρίες θα είναι λιγότερο μπλοκαρισμένες, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του αίματος να γίνεται πιο σωστά και η καρδιά να λειτουργεί πιο άνετα.

Μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα από τον ήλιο

Οι φλαβανόλες που περιέχει η σκούρα σοκολάτα μπορούν, εκτός από το να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος προς το δέρμα, να προστατεύσουν την επιδερμίδα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Τώρα, όσον αφορά τις φράουλες που θα συνοδεύσουμε την σοκολάτα – που έχουν αρχίσει δειλά-δειλά να κάνουν εμφανίσεις στα μανάβικα (αλλά μπορείτε να βρείτε και κατεψυγμένες), αυτά είναι μερικά από τα υπέροχα οφέλη τους:

Έχουν τεράστια ποσότητα αντιοξειδωτικών

Βιταμίνη C, ανθοκυανίνη και πολλά ακόμη φλαβονοειδή που περιέχονται σε αυτό το μικρό φρούτο φροντίζουν για την υγεία του οργανισμού μας και για την αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών. Ποιος θα το περίμενε, λοιπόν, ότι μια φράουλα βουτηγμένη σε σκούρα σοκολάτα θα μπορούσε αθροιστικά να μας προσφέρει τόσα πολλά αντιοξειδωτικά;

Περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει τα μάτια μας

Η ζεαξανθίνη και η λουτεϊνη που συναντάμε στις φράουλες (και αργότερα μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό μας) προφυλάσουν τον αμφιβληστροειδή του ματιού και έτσι μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Είναι χαμηλές σε θερμίδες...

...αλλά περιέχουν αντιστρόφως ανάλογες φυτικές ίνες – λόγω των μικρών τους σπόρων. Οι φράουλες δεν θα μας πάνε πολύ πίσω θερμιδικά στην ημέρα μας, αλλά αποτελούν ένα σνακ που θα προσφέρει ενέργεια για αρκετή ώρα, χωρίς τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που θα μας προκαλούσε ένας επεξεργασμένος υδατάνθρακας.

Βοηθούν τα οστά μας

Το ασβέστιο, μαγνήσιο, το μαγγάνιο, το κάλιο και η βιταμίνη Κ που υπάρχουν στις φράουλες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών. Η βιταμίνη C τους, από την άλλη, φροντίζει για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD