Τα αυγά είναι συνέχεια ζήτημα έντονης συζήτησης γύρω από την χοληστερόλη, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές μελέτες πλέον που δεν έχουν συσχετίσει την κατανάλωσή τους με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια υποσημείωση εδώ· αν τρώτε τα αυγά σας συνέχεια τηγανιτά, η χοληστερόλη σας όντως μπορεί να αυξηθεί.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο τρόπος μαγειρέματος του φαγητού αλλάζει την συνολική του διατροφική εικόνα. Επιπλέον, όσο περισσότερο θερμαίνουμε ένα τρόφιμο, τόσο πιο εύκολα μπορούμε να απορροφήσουμε τα θρεπτικά του συστατικά – αλλά αν το θερμάνουμε υπερβολικά, μπορεί να χάσουμε αρκετά από αυτά.

Η θέρμανση βοηθάει να σπάσουν οι σύνδεσμοι ανάμεσα στις πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να τις απορροφά πιο εύκολα – αυτό γίνεται ορατό, όσο το ασπράδι σφίγγει. Επίσης, η χαλαρότερη δομή των πρωτεϊνών επιτρέπει στο σώμα μας να απορροφήσει καλύτερη και την βιοτίνη. Παρ’ όλα αυτά, αν μαγειρέψουμε τα αυγά για περισσότερη ώρα από όσο χρειάζεται, θα χάσουμε κομμάτια από την βιταμίνη Α τους, από ορισμένα αντιοξειδωτικά και από την βιταμίνη D τους. Αυτές οι πτώσεις κυμαίνονται στο 17-20% που σημαίνει ότι και πάλι παίρνετε ένα σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών, αρκεί να μην... κάψετε το αυγό.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψουμε αυγά, λοιπόν;

Μάλλον ποσέ ή βραστά. Αν προτιμάτε τα βραστά αυγά να είναι σφιχτά, θα χάσετε ένα μικρό κομμάτι θρεπτικών συστατικών – αλλά είναι ένας πιο βολικός τρόπος να καθαρίσετε και να φάτε το αυγό. Αν φτιάχνετε αυγά ποσέ στο σπίτι... αυτό είναι από μόνο του αρκετά αξιοθαύμαστο γιατί δεν φτιάχνονται εύκολα. Και παίρνετε πιθανότατα τα μέγιστα οφέλη από το αυγό.

Μια επιλογή που μπορεί να είναι υγιεινή – ξανά αν δεν μαγειρέψετε το φαγητό πολλή ώρα – είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Είναι ιδανικό για να φτιάξετε μπουκιές συνδυάζοντας το αυγό με λαχανικά. Αυτό δεν θα σας προσφέρει τα λιπαρά του τηγανίσματος, και μπορεί να διατηρήσει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του αυγού.

Αν δεν μπορείτε να φανταστείτε να τρώτε αυγό που δεν είναι τηγανιτό, και πάλι δεν χρειάζεται να το θυσιάσετε. Χρησιμοποιήστε μόνο λίγο ηλιέλαιο, ή και νερό σε αντικολλητικό τηγάνι, και μην το αφήσετε για πολλή ώρα. Το ηλιέλαιο είναι καλύτερο για το τηγάνισμα του αυγού, καθώς δεν οξειδώνεται τόσο εύκολα όσο το ελαιόλαδο σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου