Σε γενικές γραμμές, το να ακολουθεί κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι τόσο δύσκολο. Χρειάζεται έμφαση σε φυσικές τροφές, τον περιορισμό των επεξεργασμένων, του αλατιού και των κορεσμένων λιπαρών. Υπάρχουν όμως και μερικά λάθη που μπορεί να κάνουμε επειδή δεν γνωρίζουμε σωστά – ή επειδή ορισμένοι μύθοι για την διατροφή έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονοι.

Μύθος: Αποφύγετε τους διαδρόμους στο σούπερ μάρκετ που δεν έχουν φρέσκα προϊόντα

Όχι. Καλύτερα να αποφύγετε τους διαδρόμους με τα γλυκά, αλλά υπάρχουν σημεία που μπορείτε να βρείτε πολύ θρεπτικά τρόφιμα, όπως λαχανικά σε κονσέρβα ή κατεψυγμένα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Μύθος: Τα low fat φαγητά είναι πιο υγιεινά

Και όμως, πολλές φορές για να αντικατασταθεί η γεύση που χάνεται από την απώλεια λιπαρών, προστίθεται ζάχαρη ή αλάτι. Συνεπώς, δεν είναι πάντα η πιο υγιεινή λύση. Επιπλέον, οι θερμίδες δεν είναι ο εχθρός· αν αυτές οι θερμίδες προέρχονται από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (όπως π.χ. στο αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς, που περιέχουν ωφέλιμα λιπαρά) τότε δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τόσο περιοριστικά.

Μύθος: Τα φυσικά σάκχαρα είναι καλύτερα από την κρυσταλλική ζάχαρη

Και πάλι όμως δεν πρέπει να τρώμε περισσότερο από το όριο. Το μέλι και τα φυσικά γλυκαντικά μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών, αλλά εξακολουθούν να είναι σάκχαρα και το σώμα μας να τα επεξεργάζεται με ανάλογο τρόπο.

Μύθος: Το ροζ/θαλασσινό/οποιοδήποτε άλλο αλάτι είναι πιο υγιεινό

Όπως και με τα σάκχαρα, το αλάτι είναι αλάτι και πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις ποσότητες που καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να μη βάζουμε πολύ έξτρα αλάτι στο φαγητό μας, αλλά να είμαστε προσεκτικοί και με τις κρυφές πηγές αλατιού στα προϊόντα που αγοράζουμε έτοιμα.

Μύθος: Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη

Η διατροφική χοληστερόλη, όπως αυτή που περιέχεται στα αυγά, δεν έχει φανεί ότι επηρεάζει την χοληστερόλη στο αίμα. Αυτό που πρέπει να περιορίσουμε για την χοληστερόλη μας είναι τα κορεσμένα λιπαρά. Τα αυγά είναι μια πολύ ποιοτική πηγή πρωτεΐνης, και είναι επίσης πολύ οικονομικά.

Μύθος: Δεν κάνει να τρώμε μετά τις 8 το βράδυ

Ο οργανισμός μας δεν έχει χρονοδιακόπτη που σταματά τις λειτουργίες του μεταβολισμού. Ή μάλλον, δεν έχει αυτόματο χρονοδιακόπτη: Το να φάμε ένα μεγάλο γεύμα αν έχουμε σκοπό να κάτσουμε στον καναπέ και να κοιμηθούμε δεν είναι καλή ιδέα. Αλλά οι άνθρωποι που δουλεύουν το βράδυ, ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν γυμναστική το βράδυ, πρέπει να φάνε. Όλα εξαρτώνται από το πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την ενέργεια που θα σάς προσφέρει το φαγητό. Ένας καλός τρόπος να περιορίσετε το πολύ βραδινό φαγητό είναι να φροντίζετε να τρώτε επαρκείς ποσότητες μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Μύθος: Ο καφές είναι γεύμα

Ο καφές δεν είναι γεύμα από μόνος του, όπως πολλοί από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει ένα πρωινό που βιαζόμασταν να φύγουμε από το σπίτι. Μην προσπερνάτε το πρωινό σας, και προσπαθήστε να είναι ισορροπημένο και να περιέχει μια καλή ποικιλία φυτικών ινών, πρωτεΐνης και λιπαρών. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου