Το λάχανο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά για σαλάτα, ειδικά τους πιο ψυχρούς μήνες, που βρίσκεται στην εποχή του. Εκτός από την τραγανή του υφή και τη χαρακτηριστική του γεύση, το λάχανο έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, και για αυτό αξίζει μια σταθερή θέση στα πιάτα μας. Ας δούμε έναν περιεκτικό οδηγό με όλα τα καλά που μπορεί να μας προσφέρει.

Είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά

Παρά την πολύ χαμηλή του περιεκτικότητα σε θερμίδες, το λάχανο έχει εντυπωσιακό προφίλ αν κοιτάξουμε τα θρεπτικά συστατικά του. Μόλις ένα φλιτζάνι ωμό λάχανο περιέχει:

Θερμίδες: 22

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Φυτικές ίνες: 2 γρ

Βιταμίνη Κ: 56% της ημερήσιας ανάγκης

Βιταμίνη C: 36% της ημερήσιας ανάγκης

Φολικό οξύ: 10% της ημερήσιας ανάγκης

Μαγγάνιο: 6% της ημερήσιας ανάγκης

Βιταμίνη Β6: 6% της ημερήσιας ανάγκης

Ασβέστιο: 3% της ημερήσιας ανάγκης

Κάλιο: 3% της ημερήσιας ανάγκης

Μαγνήσιο: 3% της ημερήσιας ανάγκης

Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα κακό πράγμα. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας βασίζεται στη φλεγμονώδη απόκριση για την προστασία από τη μόλυνση ή την επιτάχυνση της επούλωσης. Αυτό το είδος οξείας φλεγμονής είναι μια φυσιολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετίζεται με πολλές ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο περιέχουν πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή.

Το λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εξυπηρετεί πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται παντού στο σώμα. Το κολλαγόνο δίνει δομή και ευελιξία στο δέρμα και είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον μη αιμικό σίδηρο, τον τύπο του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Επιπλέον, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Βοηθά στη βελτίωση της πέψης

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος, το λάχανο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Είναι γεμάτο με αδιάλυτες φυτικές ίνες, ένα είδος υδατάνθρακα που δεν μπορεί να διασπαστεί στα έντερα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος προσθέτοντας όγκο στα κόπρανα και προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου. Είναι όμως πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, λειτουργώντας ως πρεβιοτικά – τροφή δηλαδή για αυτά τα βακτήρια.

Μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή

Το κόκκινο λάχανο περιέχει ισχυρές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι φυτικές χρωστικές ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε αυτή τη χρωστική ουσία και του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Η αύξηση της πρόσληψης διατροφικών ανθοκυανινών έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού. Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του διατροφικού καλίου είναι εξίσου σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που το σώμα μας έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Μία από τις κύριες εργασίες του είναι να βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα.

Θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος και βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός σας. Τα άτομα που έχουν υψηλή χοληστερόλη τείνουν επίσης να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά όταν έχουν αυξημένα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. Το λάχανο περιέχει δύο ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης: Διαλυτές φυτικές ίνες και φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες είναι φυτικές ενώσεις που είναι δομικά παρόμοιες με τη χοληστερόλη και μειώνουν τη χοληστερόλη LDL εμποδίζοντας την απορρόφησή της τον πεπτικό σωλήνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια