Μετά το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τις προειδοποιήσεις του για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, ανάλογη προειδοποίηση απευθύνει και το αντίστοιχο αμερικανικό Κέντρο (CDC).

Το Κέντρο κάλεσε τους γιατρούς να προσέχουν τους ασθενείς με πιθανά συμπτώματα μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε τουλάχιστον 16 γαλακτοκομικές φάρμες στις ΗΠΑ και την νόσηση ενός ανθρώπου, αν και σε πολύ ήπιο βαθμό. Αντίστοιχη "Σύσταση για την υγεία του δικτύου υγειονομικής προειδοποίησης" δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Η εξάπλωση της "γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας" (HPAI) μεταξύ των κοπαδιών βοοειδών στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ανακοπεί. 

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ απαριθμεί τώρα στην ιστοσελίδα του 16 κρούσματα σε επτά Πολιτείες. Το πρώτο αναφέρθηκε στις 25 Μαρτίου από μια φάρμα στο Τέξας, ενώ το πιο πρόσφατο στις 4 Απριλίου στο Τέξας. Επηρεάζονται επίσης φάρμες στο Κάνσας, το Μίσιγκαν, το Νέο Μεξικό, το Άινταχο και το Οχάιο.

Στις 27 Μαρτίου, ένας εργαζόμενος σε φάρμα στο Τέξας νόσησε για πρώτη φορά από γρίπη των πτηνών. Ο ασθενής υπέστη επιπεφυκίτιδα, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και αναρρώνει, σύμφωνα με το CDC. Στον ασθενή δόθηκε η συμβουλή να απομονωθεί και έλαβε αντιική αγωγή με οσελταμιβίρη.

Δεν παρατηρήθηκαν συμπτώματα στα μέλη της οικογένειας του ασθενούς που έλαβαν οσελταμιβίρη για προφύλαξη μετά την έκθεση, σύμφωνα με το CDC.

Η ασθένεια του εργαζόμενου είναι μόλις το δεύτερο κρούσμα γρίπης των πτηνών. Το πρώτο κρούσμα σημειώθηκε στην πολιτεία του Κολοράντο το 2022 και επομένως δεν σχετίζεται με την τρέχουσα επιδημία στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Τότε, η μόλυνση αποδόθηκε σε επαφή με πουλερικά.

Το CDC έχει έκτοτε προσδιορίσει την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού HPAI A(H5N1) που απομονώθηκε από τον ασθενή.

Βρήκαν μόνο μια μικρή αλλαγή σε σύγκριση με τις αλληλουχίες των ιών που απομονώθηκαν από τις αγελάδες, γεγονός που αφενός επιβεβαιώνει τη μετάδοση. Από την άλλη πλευρά, δεν βρέθηκαν ενδείξεις για αλλαγές που θα καθιστούσαν τους ιούς πιο μολυσματικούς για τον άνθρωπο, διαβεβαιώνει το CDC.

Επιπλέον, στις αλληλουχίες του ιού από το δείγμα του ασθενούς δεν βρέθηκαν ενδείξεις πιθανής ανθεκτικότητας στα αντιιικά φάρμακα της γρίπης. Ο ιός είναι επίσης στενά συγγενής με τους ιούς από δύο υποψήφια εμβόλια για τον ιό HPAI A(H5N1). Αυτό σημαίνει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σχετικά γρήγορα, εάν χρειαστεί.

Αυτή η ανάγκη δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος, αν και οι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορεί να είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο. Από το 1997, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 900 σποραδικά κρούσματα HPAI A(H5N1) σε ανθρώπους σε 23 χώρες παγκοσμίως, με περισσότερα από τα μισά κρούσματα να καταλήγουν σε θάνατο.

Ωστόσο, τα κρούσματα στον άνθρωπο έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2015/16, γράφει το CDC, και μόνο λίγα σποραδικά κρούσματα στον άνθρωπο έχουν αναφερθεί παγκοσμίως από το 2022.

Παρ' όλα αυτά, το CDC πιστεύει ότι υπάρχει λόγος για προσοχή.

Η κορυφαία υγειονομική αρχή συμβουλεύει τους Αμερικανούς γιατρούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό HPAI-A(H5N1) σε άτομα που εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα οξείας αναπνευστικής νόσου ή επιπεφυκίτιδας και έχουν κατάλληλη έκθεση, στην προκειμένη περίπτωση σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες.

Σύμφωνα με το CDC, τα ήπια κρούσματα της γρίπης των πτηνών συνδέονται με βήχα, πονόλαιμο, ερυθρότητα ή έκκριση από τα μάτια, επιπεφυκίτιδα, πυρετό ή πυρετικό αίσθημα, ρινόρροια, κόπωση, μυαλγία, αρθραλγία και πονοκέφαλο.

Σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν δύσπνοια, απώλεια συνείδησης και επιληπτικές κρίσεις. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, πολυοργανική ανεπάρκεια, σηψαιμία και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Εάν υπάρχει υποψία της νόσου, οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται και το προσωπικό να φοράει κατάλληλο προστατευτικό ρουχισμό, συμβουλεύει το CDC.

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα και να ενημερώνονται οι αρχές δημόσιας υγείας.

Οι αναπνευστικές εκκρίσεις θα πρέπει να εξετάζονται για τον ιό της γρίπης Α(Η5Ν1) από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]