Το Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο, το οποίο υλοποιεί το GIVMED με την στήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, συνεχίζεται και το 2024. Σκοπός του προγράμματος είναι να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και διαμένουν στην περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου. 

Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται χάρη στην ανάπτυξη του δικτύου φορέων του GIVMED στην Πελοπόννησο και στον συντονισμό δωρεών μεταξύ των φορέων, παρέχοντας συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη. Οι κοινωφελείς φορείς εκπαιδεύονται για τη χρήση της πλατφόρμας “MEDforNGOs”, ώστε να παραγγέλνουν φάρμακα και προϊόντα υγείας από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς του δικτύου GIVMED. Επίσης, λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα και προϊόντα υγείας από δωρεές που πραγματοποιούνται από ιδιώτες και φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες προϊόντων υγείας. 

Από την αρχή του τρέχοντος έτους έχουν ήδη δωρηθεί 1.611 κουτιά φαρμάκων και προϊόντων υγείας, με αξία 15.932 ευρώ στους κοινωφελείς φορείς της περιοχής. Ενώ για το 2023, το σύνολο των δωρεών ανήλθε στα 5.716 κουτιά, αξίας 36.200 ευρώ. 

Ένα ακόμα βασικό όφελος του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς αντί τα φάρμακα που το κοινό δεν χρειάζεται πια να καταλήγουν στα σκουπίδια και κατ’ επέκταση, στον υδροφόρο ορίζοντα, δίνονται ως δωρεά σε κοινωφελείς της περιοχής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, το GIVMED πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης στο φάρμακο, τη δωρεά φαρμάκου και τα οφέλη της. Αυτή την περίοδο, προσεγγίζονται σχολεία της Πελοποννήσου ώστε να γίνουν ενημερωτικές δράσεις για τους μαθητές τάξεων τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, καθώς και για το σχολικό προσωπικό. 

Η κοινότητα του σχολείου μπορεί να διοργανώσει, σε συνεργασία με το GIVMED, τη δική της εθελοντική συλλογή φαρμάκων και προϊόντων υγείας, όπου θα συλλέξει και θα δωρίσει αχρησιμοποίητα φάρμακα και προϊόντα υγείας -που πιθανόν έχουν στο οικιακό φαρμακείο και δεν χρειάζονται πια- σε κοινωφελή φορέα της περιοχής τους, που συμμετέχει στο δίκτυο του GIVMED και εξυπηρετεί κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

*Tα φάρμακα και προϊόντα υγείας φέρνουν στο σχολείο οι δάσκαλοι και οι γονείς ή κηδεμόνες και όχι οι μαθητές, για λόγους ασφαλείας.

Αν είστε εκπαιδευτικός και ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το GIVMED στο [email protected] ή στο 210 3007222.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είναι το συνολικό ετήσιο κόστος για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία στην Ελλάδα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου