Η πιο γόνιμη περίοδος του κύκλου σας - η χρονική περίοδος κατά την οποία είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος - είναι όταν έχετε ωορρηξία. Αυτό συνήθως συμβαίνει στο μέσον μεταξύ των περιόδων, και οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι υψηλότερες εκείνες τις λίγες ημέρες πριν και μετά. Συνεπώς, δεν είναι ψέμα ότι η περίοδός σας δεν είναι και η πιο γόνιμη στιγμή σας. Είναι όμως και ανήκουστο;

Ο κύκλος είναι ένα αρκετά προσωπικό πράγμα για την κάθε γυναίκα, με συνέπεια τα χρονικά περιθώρια να μην είναι τόσο ξεκάθαρος κανόνας, όσο το πώς ακριβώς δουλεύει το δικό σας σώμα.

Σύντομοι κύκλοι

Αν η περίοδός σας έρχεται πιο συχνά από τον μέσο όρο, ολόκληρη η ιδέα της ωορρηξίας που συμβαίνει γύρω στις 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου σας σταματάει να ισχύει. Αυτό συμβαίνει επειδή η ωορρηξία συνήθως (αλλά όχι πάντα) συμβαίνει στη μέση του κύκλου σας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ημερών που έχει περάσει από την τελευταία σας περίοδο.

Τα σπερματοζωάρια μπορούν να ζήσουν στην αναπαραγωγική σας οδό για έως και πέντε ημέρες. Έτσι, ακόμα και αφού κάνετε σεξ, τα σπερματοζωάρια μπορεί να περιμένουν και να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, ένας μικρός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμος όταν έχετε ωορρηξία, παρόλο που κάνατε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Σημαίνει αυτό ότι θα πρέπει να μιλάμε για έναν πάρα πολύ σύντομο κύκλο; Ίσως, αλλά και για μια ξαφνική περίοδο και ωορρηξία. Πράγματα όπως η απώλεια και η αύξηση βάρους, το στρες, τα φάρμακα και τα ινομυώματα της μήτρας μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική αλλαγή στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Μεγάλη περίοδος

Η μέση διάρκεια της περιόδου διαρκεί από δύο έως επτά ημέρες. Αλλά και πάλι, αυτό είναι απλώς ένας μέσος όρος. Κάποιες περίοδοι μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο, μέχρι και δέκα ημέρες. Συνεπώς, αν κάνετε σεξ στις τελευταίες ημέρες της περιόδου σας, υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχουν σπερματοζωάρια όταν σάς έρθει ωορρηξία.

Πρώιμη ωορρηξία

Ακόμα και μετά από όλα αυτά, όμως, η ιδέα ότι θα έχετε ωορρηξία στο μέσο του κύκλου σας είναι επίσης ένας μέσος όρος. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν μάλιστα ότι μόνο περίπου το 30% των γυναικών έχουν ωορρηξία μεταξύ 10-17 ημερών εντός του κύκλου τους. Που είναι αρκετά ασαφές παράθυρο χρόνου για να μιλήσουμε με σιγουριά.

Πόσο πιθανό είναι να μείνετε έγκυος στην περίοδο σας;

Είναι σίγουρα δυνατό να μείνετε έγκυος αν κάνετε σεξ χωρίς προστασία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αλλά δεν είναι και τόσο πιθανό. Δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης, βέβαια, το να προγραμματίζετε σεξ για τις ημέρες της περιόδου σας. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι η αποχή ή η χρήση μέσων αντισύλληψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid-19: Η χρήση κάνναβης αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης [μελέτη]
Σχεδόν οι μισοί Έλληνες θα δοκίμαζαν καλλιεργημένο κρέας
Σε ποιες χώρες καταναλώνεται περισσότερο αλκοόλ [μελέτη]