Η χαμηλή λίμπιντο αναφέρεται σε μια επίμονη, σταθερή έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή ενδιαφέροντος για σεξ. Αυτό όμως δεν έχει απόλυτα όρια· η σεξουαλική ορμή ποικίλλει πολύ από άτομο σε άτομο και μεμονωμένα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εβδομάδα ή και την ώρα της ημέρας. Η λίμπιντο αλλάζει επίσης κατά τη διάρκεια της ζωής, επηρεασμένη από κοινωνικούς, συναισθηματικούς και σωματικούς παράγοντες.
Πότε είναι πρόβλημα η χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες;
Η χαμηλή λίμπιντο είναι πρόβλημα μόνο αν επηρεάζει τη ζωή σας, για παράδειγμα αν είστε σε μία σχέση και η σεξουαλική σας ζωή έχει μειωθεί σημαντικά, και βλέπετε ότι αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα της σχέσης σας. Πολλά ζευγάρια ζουν ευτυχισμένα και με τους δύο συντρόφους να έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, οπότε – αλήθεια – το αν η χαμηλή λίμπιντο θα γίνει πρόβλημα είναι κάτι που ορίζετε εσείς.
Προβλήματα προκύπτουν συνήθως όταν οι σεξουαλικές ορμές δεν ταιριάζουν. Το ένα άτομο θέλει να κάνει σεξ πιο συχνά από το άλλο, και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη σχέση, καθώς η σεξουαλική επαφή είναι μια σημαντική πτυχή πολλών σχέσεων.
Πόσο συχνή είναι η χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες;
Η χαμηλή λίμπιντο είναι σχετικά συχνή, με μελέτες να υποδηλώνουν ότι επηρεάζει μία στις τρεις γυναίκες —ή περίπου το 33%— κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το θέμα. Μερικοί άνθρωποι νιώθουν αμηχανία για την έλλειψη επιθυμίας τους, επομένως συνήθως δεν είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί εκτενώς. Πέρα από τους αριθμούς, όμως, είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες να βιώνουν διακυμάνσεις στη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Συμπτώματα χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες
Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους:
*Έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού
*Μειωμένες σεξουαλικές φαντασιώσεις ή σκέψεις
*Δυσκολία να διεγερθείτε ή να βιώσετε ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων
*Θλίψη ή ανησυχία για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας
Η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, ανεπάρκειας, ενοχής ή ντροπής.
Αιτίες χαμηλής λίμπιντο
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας. Η σωματική υγεία, η ψυχική ευεξία, οι ορμονικές διακυμάνσεις, η δυναμική των σχέσεων, τα βιώματα και τα επίπεδα άγχους μπορούν όλα να επηρεάσουν το αν κάποιος έχει διάθεση για σεξ. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες χαμηλής λίμπιντο στις γυναίκες περιλαμβάνουν:
Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές ανισορροπίες, όπως τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση, και οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Τα χαμηλά οιστρογόνα όχι μόνο μπορούν να μειώσουν την επιθυμία, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, η οποία οδηγεί σε επώδυνο σεξ.
Προβλήματα υγείας
Πολλές χρόνιες παθήσεις (σωματικές και ψυχικές) μπορούν να επηρεάσουν τη λίμπιντό σας, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Για παράδειγμα, η υπέρταση έχει συνδεθεί με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν οφείλεται στην υποκείμενη νόσο ή στα φάρμακα που λαμβάνουν οι ασθενείς για να την διαχειριστούν. Ο διαβήτης, ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος και οι νευρολογικές παθήσεις συνδέονται επίσης με τη χαμηλότερη σεξουαλική επιθυμία. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να μειώσουν τη διάθεση για σεξ και τα κοινά φάρμακα για την αντιμετώπισή τους είναι επίσης γνωστά για τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Κακή εικόνα σώματος
Το να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση ή απλώς να νιώθετε αρνητικά για το σώμα σας μπορεί να προκαλέσει πτώση της λίμπιντό σας. Αυτόμπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Μερικές γυναίκες αισθάνονται πολύ σεξουαλικές στην εγκυμοσύνη, αλλά πολλές έχουν μειωμένη λίμπιντο όχι μόνο λόγω ορμονικών αλλαγών αλλά και λόγω προβλημάτων εικόνας του σώματος. Ο θηλασμός μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς αισθάνεστε για το σώμα σας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση που έχετε με το στήθος σας.
Καθημερινές συνήθειες
Το κάπνισμα, η κατανάλωση πολύ αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική διέγερση. Η στέρηση ύπνου μπορεί να μειώσει δραματικά την σεξουαλική όρεξη. Παρομοίως, το άγχος μπορεί να σκοτώσει την ερωτική διάθεση.
Θέματα στις σχέσεις
Αν υπάρχει τριβή στη σχέση - ίσως εσείς και ο σύντροφός σας τσακώνεστε πολύ, ή αισθάνεστε έλλειψη σύνδεσης, δυσπιστία ή αντιμετωπίζετε προβλήματα επικοινωνίας - το πιθανότερο είναι ότι δεν θα νιώσετε την εγγύτητα που χρειάζεστε για να θέλετε να κάνετε σεξ. Προηγούμενη σεξουαλική κακοποίηση ή τραύμα από μια στενή σχέση μπορεί επίσης να επηρεάσει βαθιά την εμπιστοσύνη και τη σεξουαλική επιθυμία σας σε μια νέα σχέση, ακόμα και αν νιώθετε ασφαλείς και ότι σας φροντίζουν τώρα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η καλύτερη λύση για τη χαμηλή λίμπιντο θα εξαρτηθεί από την αιτία. Ανάλογα με το γιατί έχει μειωθεί η σεξουαλική σας επιθυμία, μπορεί να ωφεληθείτε από την ψυχοθεραπεία ή την συμβουλευτική ζευγαριών. Αν το άγχος παίζει ρόλο στη μειωμένη λίμπιντο, ίσως η διαχείρισή του να βελτιώσει τις συνθήκες στο σεξ.
Αν η χαμηλή λίμπιντό σας σχετίζεται με την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση ή την κολπική ξηρότητα που μπορεί να συνοδεύει αυτές τις μεταβάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μια μορφή τοπικού οιστρογόνου. Αυτό μπορεί να είναι ένα κολπικό δισκίο, κρέμα ή ένας δακτύλιος που μπαίνει στον κόλπο και εκκρίνει την ορμόνη. Ο στόχος της ορμονοθεραπείας για τα κολπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι να μειώσει την ξηρότητα και την ενόχληση, κάνοντας το σεξ πιο άνετο.
Τέλος, η αλλαγή των καθημερινών σας συνηθειών μπορεί να είναι αρκετή για να βελτιώσει τη σεξουαλική σας επιθυμία. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματός σας και να τονώσει τη διάθεση, άρα και την όρεξη για σεξ. Και προσπαθήστε να κόψετε το κάπνισμα και τις καταχρήσεις – δεν σας βοηθούν πουθενά, και σίγουρα δεν βοηθούν στο σεξ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]