Η ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά θα μπορούσαν να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρης έναρξης εφηβείας στα παιδιά, αναφέρει νέα έρευνα.
Η ζάχαρη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και το glycyrrhizin συνδέονται σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο πρώιμης εφηβείας, ιδιαίτερα σε παιδιά με γενετική προδιάθεση, ανέφεραν ερευνητές στο συνέδριο της Endocrine Society. Τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά.
Επιπλέον, όσο περισσότερη ποσότητα από αυτά καταναλώνουν τα παιδιά τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρώιμης εφηβείας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.400 εφήβων στην Ταιβάν, από τους οποίους 481 είχαν μια μορφή πρώιμης εφηβείας που ονομάζεται κεντρική πρώιμη εφηβεία.
Χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια και δείγματα ούρων για να αξιολογήσουν την πρόσληψη γλυκαντικών από τα παιδιά και εξέτασαν τη γενετική τους προδιάθεση με πάνελ 19 γονιδίων που συνδέονται με την κεντρική πρώιμη εφηβεία.
Ορισμένα γλυκαντικά φάνηκε να συνδέονται με πρώιμη εφηβεία αλλά αγόρια και κορίτσια ανταποκρίνονταν διαφορετικά στα είδη γλυκαντικών.
Η σουκραλόζη αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης εφηβείας στα αγόρια ενώ glycyrrhizin, σουκραλόζη και πρόσθετα σάκχαρα αυξάνουν τον κίνδυνο στα κορίτσια, έδειξε η έρευνα.
Tα αποτελέσματα υπογραμμίζουν διαφορές μεταξύ των φύλων σχετικά με την επίδραση των γλυκαντικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί
Ενδυνάμωση των ασθενών: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση υιοθέτησης της περιτοναϊκής κάθαρσης στην Ελλάδα
Ποιες τροφές αυξάνουν την καλή χοληστερόλη
Χημικές ουσίες σε προϊόντα περιποίησης συνδέονται με πρόωρη εφηβεία