Η έκθεση σε χημικές ουσίες που περιέχονται σε ευρεία γκάμα προϊόντων μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε καθυστερημένη η πρόωρη εφηβεία σε κορίτσια και να αυξήσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν για προβλήματα υγείας αργότερα, δήλωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Οι τρεις συνηθέστερες κατηγορίες χημικών ουσιών-φαινόλες, φθαλικά και φυτοοιστοργόνα-είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα. Περιέχονται σε πολλά προϊόντα περιποίησης, όπως βαφές νυχιών, καλλυντικά, αρώματα, λοσιόν και σαμπουάν.

Ορισμένα χρησιμοποιούνται σε πλαστικά ή σαν επικάλυψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων.

Η έρευνα εστίασε σε 1.151 κορίτσια ηλικίας 6 έως 8 ετών. Οι τρεις κατηγορίες χημικών ουσιών εντοπίστηκαν ευρέως σε δείγματα ούρων που συγκεντρώθηκαν από τα κορίτσια.

Η έρευνα υπέδειξε ότι υψηλά επίπεδα φθαλικών και φυτοοιστρογόνων σχετίζονταν στενά με πρώιμη ανάπτυξη στήθους. Μια φαινόλη, δυο φυτοοιστρογόνα και μια υποομάδα φθαλικών σχετίζονταν με καθυστερημένη εφηβεία. Φθαλικά που περιέχονταν σε προϊόντα περιποίησης, όπως λοσιόν και σαμπουάν σχετίζονταν με πρώιμη ανάπτυξη στήθους και τριχοφυΐας στην ηβική χώρα.

Η Mary Wolff, της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai, δήλωσε ότι θεωρεί πως υπάρχουν ορισμένες περίοδοι ευαισθησίας στην ανάπτυξη του μαστικού αδένα και η έκθεση σε τέτοιες χημικές ουσίες μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό στην ενήλικο ζωή.

Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί επίσης να έχουν επίδραση. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο ισχυρή είναι η σχέση, δήλωσε η ερευνήτρια.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η πρόωρη έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια μπορεί να έχει αρνητική κοινωνική και σωματική επίδραση, όπως καρκίνο και διαβήτη αργότερα. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια, η έρευνα υπέδειξε σχέση μεταξύ των χημικών ουσιών στα οποία εκτίθενται τα κορίτσια σε καθημερινή βάση με καθυστερημένη ή πρόωρη ανάπτυξη.

Ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, τα στοιχεία αποτελούν σημαντικό πρώτο βήμα στη συνέχιση της αξιολόγησης της επίδρασης των ουσιών στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Environmental Health Perspectives.’

Πηγές:
‘Environmental Health Perspectives.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας