Την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Ν. 5173/2025 για τη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων Τραύματος επισημαίνει με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης.

Ο νόμος, ο οποίος θεσμοθετήθηκε για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το τραύμα - την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών - προβλέπει τη λειτουργία 17 Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και 2 Παιδικών Κέντρων, την καθιέρωση πρωτοκόλλων διαλογής και εκπαίδευσης προσωπικού, καθώς και νέο πλαίσιο αεροδιακομιδών.

Ωστόσο, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την ψήφισή του, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για:

  • την έκδοση κρίσιμων Υπουργικών Αποφάσεων (κριτήρια βαρύτητας, ορισμός Κέντρων κ.ά.),
  • την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος,
  • την εκπαίδευση και πιστοποίηση προσωπικού,
  • την επιχειρησιακή ενσωμάτωση στο δίκτυο επείγουσας φροντίδας και τις διακομιδές του ΕΚΑΒ.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι, για την επιτυχή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου, είναι αναγκαία η ενίσχυση της στελέχωσης, η λειτουργική σύνδεση των νοσοκομείων της περιφέρειας με Κέντρα Επιπέδου Ι, καθώς και η κατάλληλη πρόβλεψη στις ανακαινίσεις ΤΕΠ που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό:

  • αναλυτικά στοιχεία για τις εκδοθείσες (ή μη) Υπουργικές Αποφάσεις,
  • τον καθορισμό του “χάρτη υγείας” για τα Κέντρα Τραύματος,

  • τις ενέργειες εξοπλισμού και εκπαίδευσης υγειονομικών,
  • το επιχειρησιακό σχέδιο ένταξης στο ΕΚΑΒ,
  • καθώς και σαφές χρονοδιάγραμμα πλήρους ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

«Η χρηστή διοίκηση δεν εξαντλείται στη νομοθέτηση· απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων ρυθμίσεων», σημειώνει ο κ. Τσίμαρης, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει συγκεκριμένα βήματα και ορατό ορίζοντα υλοποίησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι- Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

Θέμα: « Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Τραύματος  σε συνέχεια του Ν.5173/2025»

Κύριε Υπουργέ,

Με το  Ν. 5173/2025 τέθηκε σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα Τραύματος και τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Τραύματος. Συνοπτικά στον παραπάνω Νόμο περιέχονται

Η  οργάνωση και λειτουργία δεκαεπτά (17) Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι και δύο (2) Κέντρων Παιδικού Τραύματος Επιπέδου Ι, σε Νοσοκομεία της χώρας.
Η θεσμοθέτηση νέου πλαισίου αεροδιακομιδών και διαχείρισης πολυτραυματιών,
Η καθιέρωση πρωτοκόλλων διαλογής περιστατικών , εκπαίδευσης προσωπικού και ελέγχου ποιότητας παροχών.

Στην Ελλάδα - όπως και διεθνώς, τόσο σε αναπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες - το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 1 έως 45 ετών. Το 75% έως 80% του συνολικού τραύματος οφείλεται σε τροχαία ατυχήματα. Πάνω από 600 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους στη χώρα μας από τροχαία δυστυχήματα, με την Ελλάδα να παραμένει υψηλά στον σχετικό ευρωπαϊκό δείκτη.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε θετικά επί της αρχής υπέρ του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία δομημένου συστήματος τραύματος, επισημαίνοντας ωστόσο παρατηρήσεις σχετικά με ζητήματα στελέχωσης, χρηματοδότησης, ΕΚΑΒ και διακομιδών.

Σχεδόν έντεκα (11) μήνες  μετά, δεν καταγράφονται διαθέσιμα δεδομένα για την υλοποίηση των παραπάνω. Πιο συγκεκριμένα

  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για την έκδοση των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων (Υ.Α.)  που απαιτούνται από το θεσμικό πλαίσιο, όπως π.χ. για τα κριτήρια βαρύτητας, τον ορισμό των Κέντρων Τραύματος Επιπέδου Ι ή ΙΙ. κ.α.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος.
  • Δεν υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία ς εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η αξιολόγηση/πιστοποίηση των Κέντρων μέσω της Επιτροπής Τραύματος.

Δεδομένου ότι,  δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν και ποια Κέντρα Τραύματος λειτουργούν, εάν και πώς στελεχώνονται και πώς εντάσσονται στο σύστημα επείγουσας φροντίδας,

Δεδομένου ότι, για την επιτυχή δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος, τα επείγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η στελέχωση και η εκπαίδευση των υγειονομικών, καθώς και η λειτουργική σύνδεση των επαρχιακών νοσοκομείων με τα κέντρα τραύματος επιπέδου Ι,

Δεδομένου ότι, διενεργούνται ορισμένες ανακαινίσεις Τ.Ε.Π., σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας μέσω του Τ.Α.Α.

Δεδομένου ότι , η χρηστή διοίκηση απαιτεί την άμεση και αποτελεσματική ενεργοποίηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία μέτρων και διαδικασιών,

Ερωτάσθε κε Υπουργέ, 

  1. Έχετε προχωρήσει στην έκδοση των απαιτούμενων ΥΑ για τον ορισμό κριτηρίων βαρύτητας, ορισμού Κέντρων Τραύματος Ι & ΙΙ ή για τον ορισμό της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος; Αν ναι, παραθέστε αναλυτικά στοιχεία.
  2. Έχει καθοριστεί ο χάρτης υγείας για την πλήρη ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Τραύματος ; Αν ναι, παραθέστε αναλυτικά στοιχεία .
  3. Στις ανακαινίσεις που λαμβάνουν χώρα σε ορισμένα Νοσοκομεία της χώρας, έχει ληφθεί υπόψη η λειτουργία των Κέντρων Τραύματος επιπέδου Ι & ΙΙ ;
  4. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τον κατάλληλο εξοπλισμό των Κέντρων Τραύματος  ;
  5. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να λάβουν την απαραίτητη εξειδίκευση οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που θα στελεχώνουν τα Κέντρα Τραύματος;
  6. 'Εχει αναπτυχθεί επιχειρησιακό σχέδιο ένταξης των Κέντρων Τραύματος στο δίκτυο επείγουσας φροντίδας και το σύστημα διακομιδών του ΕΚΑΒ ;
  7. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για την πλήρη ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Τραύματος ;

Παρακαλούμε για την κατάθεση σχετικών στοιχείων και εγγράφων (Υπουργικές Αποφάσεις, τεχνικά δελτία, χάρτες κατανομής Κέντρων, στοιχεία λειτουργίας ανά μονάδα).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί