• Έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο έδειξε ότι η καθιστική ζωή και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ότι τους άντρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η κακή φυσική κατάσταση μιας γυναίκας μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για την υγεία της με την υψηλή πίεση, την αυξημένη χοληστερόλη και το κάπνισμα. Η έρευνα έγινε σε δείγμα 5.721 γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη και κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι επιτακτική ανάγκη η άσκηση να γίνει συνείδηση για τις γυναίκες.
  • Τα παιδιά που αθλούνται έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο. Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα έδειξαν ότι όσο πιο πολύ γυμνάζονται τα παιδιά και συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες, τόσο πιο συγκεντρωμένα είναι στο σχολείο. Μάλιστα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν γυμνάζονται και κάνουν καθιστική ζωή. Τα δραστήρια παιδιά αναπτύσσουν καλύτερα την ικανότητα μάθησης και αφομοίωσης της γνώσης. Επιπλέον η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι με τον αθλητισμό καταπολεμάται η παιδική παχυσαρκία.
  • Ο καθημερινός περίπατος δίνει ζωή! Είναι η πιο απλή μορφή άσκησης, αλλά από τις καλύτερες: Δεν προϋποθέτει άριστη φυσική κατάσταση, δεν καταπονεί τις αρθρώσεις, δεν απαιτεί εγγραφή σε γυμναστήριο, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ενώ προφυλάσσει από κάθε λογής ασθένειες – από ένα κρυολόγημα μέχρι καρδιοπάθειες. Ξεκινήστε από σήμερα!
  • Η κυτταρίτιδα μειώνεται θεαματικά με έντονη αεροβική άσκηση και μυϊκή τόνωση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνες στις οποίες συμμετείχαν άτομα για 8 εβδομάδες και έχασαν περίπου 4,5 κιλά μέχρι το τέλος. Όταν μάλιστα συνδύασαν το πρόγραμμα με σωστές διατροφικές συνήθειες, διπλασίασαν την απώλεια λίπους. Τα δέ άτομα που συνδύασαν έντονη αεροβική άσκηση με μυϊκή τόνωση / ενδυνάμωση, επιπλέον κέρδισαν 1 κιλό μυϊκού ιστού, κάτι που βελτίωσε σημαντικά τη σωματική τους σύσταση και αύξησε το βασικό μεταβολισμό τους.
  • Είναι σημαντικό η έγκυος γυναίκα να γυμνάζεται ήπια και άφοβα, όταν δεν υπάρχουν γυναικολογικές ή άλλες παθολογικές επιπλοκές. Καλό είναι οι εγκυμονούσες να προτιμούν τα ελαφρά σπορ, όπως κολύμπι ή γιόγκα απ’ότι τρέξιμο ή στεπ, και να κινούνται με τα πόδια απ’ότι με το ποδήλατο, καθώς το περπάτημα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια που έχουν μια τάση πρηξίματος κάτω από το βάρος της κοιλιάς. Η καθημερινή ήπια άσκηση βοηθά επίσης στον έλεγχο του βάρους, ενισχύει την ενεργητικότητα, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και την ψυχολογική διάθεση της εγκύου.
  • Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, η άσκηση βελτιώνει την υγεία των ασθενών με άσθμα, βεβαίως πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα γιατρού, διότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη.
  • Η άσκηση σώζει τον καρδιοπαθή – όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένη, αλλά ίσα-ίσα επιβάλλεται! Έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε 20-25% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ήδη ένα έμφραγμα! Αυτές οι ενθαρρυντικές ενδείξεις εξηγούνται ως εξής: Η τακτική άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση, βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία και αυξάνει την ικανότητα του καρδιοπαθούς να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο. Επίσης περιορίζει την ‘κακή’ (LDL) χοληστερίνη, ενώ αντίθετα βοηθάει στην αύξηση της ‘καλής’ (HDL) χοληστερίνης. Επιπρόσθετα, επιδρά θετικά στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στις θρομβώσεις του αίματος.
  • Η άσκηση μπορεί να καθυστερήσει τις επιδράσεις του γήρατος στις εγκεφαλικές λειτουργίες. Έρευνες που γίνονται τα τελευταία 40 χρόνια απέδειξαν ότι η φυσική δραστηριότητα έχει πολύ θετικές επιδράσεις σε ηλικιωμένα άτομα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις διαπίστωσαν ότι ακόμα και η ήπια αεροβική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση των εγκεφαλικών λειτουργιών σε πολύ καλά επίπεδα. Έρευνες σε άντρες και γυναίκες άνω των 65 ετών που έκαναν τρεις φορές την εβδομάδα ήπια αεροβική άσκηση για 15-30 λεπτά έδειξαν ότι είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ.
  • Πολλές αμερικανικές πανεπιστημιακές έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα όταν ο ασθενής γυμνάζεται καθημερινά.
  • Ποτέ δεν είναι αργά: Νέα μελέτη έδειξε ότι αν κάποιος ακόμη και στα 40 ή 50 του ξεκινήσει να προσέχει τη διατροφή του, να γυμνάζεται και να μην καπνίζει, μπορεί να ελαττώσει έως 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας τα επόμενα χρόνια.
  • Αυξάνει η ζήτηση πιστοποιημένων γυμναστών, ακόμη και από ανθρώπους που απλώς γυμνάζονται και δεν κάνουν πρωταθλητισμό.
  • Οι γονείς ζητούν περισσότερα προγράμματα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, μια τάση που από το 2007 βρίσκεται στην πρώτη θέση!
  • Όλο και περισσότερα άτομα της τρίτης ηλικίας αντιλαμβάνονται τη σημασία της σωματικής άσκησης και στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε γυμναστήρια που προσφέρουν ανάλογα προγράμματα.

Πηγές:
Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: www.hda.gr
American Dietetic Association: www.eatright.org
American Heart Association & American Stroke Association: www.aha.org
Wardlaw G.M., Hampl J.S., DiSilvestro R.A. (2004), Perspectives in Nutrition. McGraw-Hill. 6th edition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο