Οι περισσότερες γυναίκες, μετά τον τοκετό, προσπαθούν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης. Σίγουρα, η σωστή διατροφή είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την υγεία σας – και την υγεία του παιδιού σας – αλλά είναι εξίσου σημαντικό να παραμείνετε δραστήριες. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για γυμναστική, με όλες τις νέες ευθύνες που έχετε αναλάβει, άρα δεν το συζητάμε καν για συνδρομή στο γυμναστήριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Ορίστε, λοιπόν, μερικές ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές γυμναστικής για μέλλουσες μητέρες.

Ξεκινήστε από νωρίς

Σε παλιότερες εποχές, οι γιατροί πρότειναν στις εγκύους να μένουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι. Πλέον ξέρουμε πως κάτι τέτοιο είναι αχρείαστο και ίσως κακό—η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία. Για τις γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή προβλήματα στην εγκυμοσύνη, μισή ώρα γυμναστικής την ημέρα μπορεί να κάνει θαύματα. Το γρήγορο περπάτημα είναι μια πολύ καλή ιδέα για τις εγκύους, καθώς υπάρχουν πολύ μικρότερες πιθανότητες πτώσης.

Μετά τον τοκετό, μιλήστε με τον γιατρό σας

Φυσικά, προτού κάνετε οτιδήποτε, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σας διαβεβαιώσει πως όλα πάνε καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πιο πολλές γυναίκες μπορούν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται χαλαρά με περπάτημα αρκετά σύντομα μετά τον τοκετό. Αλλά πρέπει να περιμένουν, και να ελέγξουν ξανά την κατάσταση με τον γιατρό τους προτού ξεκινήσουν πιο σκληρή γυμναστική ή γυμναστική με βάρη. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι τένοντες στο σώμα της γυναίκας γίνονται πιο χαλαροί, ώστε να διευκολύνουν τον τοκετό. Με τον καιρό, επανέρχονται στη θέση τους, αλλά στην αρχή είναι ακόμα ευαίσθητοι, οπότε δεν είναι απίθανο να συμβεί κάποιο διάστρεμμα αν πιέσετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο αντέχει. Ξεκινήστε πολύ χαλαρά, και αρχίστε να αυξάνετε αργά και σταδιακά την ένταση.

Αγαπήστε το περπάτημα

Οι ειδικοί συμφωνούν πως ίσως ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουν σε φόρμα οι νέες μητέρες είναι το περπάτημα. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην ημέρα σας, και μπορείτε με τον καιρό να αυξήσετε τη διάρκεια και την ένταση. Το περπάτημα είναι αποδεδειγμένα ένας πολύ καλός τρόπος να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας και τα θετικά του αποτελέσματα στο σώμα δεν αργούν να φανούν. Ακόμα καλύτερα, συνδυάστε το περπάτημά σας με τη βόλτα του μωρού σας, και θα είστε μία δραστήρια μαμά που τα καταφέρνει όλα!

Μη νιώθετε ενοχές

Για πολλές νέες μαμάδες, ακόμα και η σκέψη ότι θα αφιερώσουν χρόνο στον εαυτό τους είναι αρκετή για να τις γεμίσει ενοχές. Και αυτό είναι μεγάλο λάθος, καθώς αν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, πώς θα μπορέσετε να είστε 100% έτοιμη να δώσετε στο μωρό σας όλη την φροντίδα που χρειάζεται; Δεν είναι ντροπή να χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας και δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια, οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, μπορεί να είναι πολύ όμορφη εμπειρία το να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε με παρέα. Ίσως κάποια άλλη μητέρα που χρειαζόταν μία έξτρα ώθηση.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τέλος οι ηλεκτρονικές συνταγές Παρασκευή και Δευτέρα - Εξαδάκτυλος: Χωρίς απειλές δεν θα υπήρχε πρόβλημα
Οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πνιγμών στην Ελλάδα από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Διεθνές συνέδριο για την έρευνα και διαχείριση του αυτισμού