Μια νέα μελέτη υποδεικνύει πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να δουν θετικά αποτελέσματα στον αγώνα τους να χάσουν βάρος αν παίρνουν συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει η ομάδα των ερευνητών, οι μελέτες που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Dμπορούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία δεν κατέληγαν σε απόλυτα αποτελέσματα.

Η νέα αυτή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 400 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, και τους έβαλε να ακολουθούν διατροφή με χαμηλές θερμίδες. Το πρώτο γκρουπ δεν λάμβανε συμπληρώματα της βιταμίνης, ενώ τα άλλα δύο γκρουπ λάμβαναν 25.000 IUή 100.000 IUτης βιταμίνης τον μήνα αντίστοιχα.

Έξι μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες στα δύο γκρουπ που λάμβαναν συμπληρώματα είχαν χάσει περισσότερο βάρος. Τα τωρινά δεδομένα δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι με έλλειψη βιταμίνης D μπορούν να χάσουν πιο εύκολα, λοιπόν, κιλά αν ακολουθούν διατροφή χαμηλότερων θερμίδων και λαμβάνουν συμπληρώματα της βιταμίνης.Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν πως είναι πολύ σωστή κίνηση για τους ανθρώπους που πάσχουν από παχυσαρκία να ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα βιταμίνης Dτους. Ξανά, πάντως, φαίνεταιπως αυτή η στρατηγική μπορεί να βοηθήσει μόνο τα άτομα που πάσχουν από έλλειψη της βιταμίνης αυτής.

Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό μας με την έκθεση στον ήλιο, αλλά βρίσκεται και σε διάφορες τροφές, όπως τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, ο τόνος, ο σολομός και ο χυμός πορτοκάλι.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]