Πρόσφατη αναφορά του The European Men’s Health Forum απένειμε 'Ολυμπιακό μετάλλιο' στους Έλληνες για την επίδοσή τους στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ και φυσιολογικώς, επακόλουθα, τους κατέτασσε στις πρώτες θέσεις σε θανάτους λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Αν τώρα συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι χρόνια τώρα 'είμαστε στην κορυφή' των λαών με παχυσαρκία, τότε δικαιωματικά μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θέσει τις βάσεις για το μικρότερο όριο προσδόκιμου επιβίωσης. Έτσι η ίδια μελέτη μας κατατάσσει στις χώρες με μικρότερες προοπτικές για αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης (η πρόβλεψη είναι από 75,5 χρόνια ζωής στους άνδρες σήμερα να αυξηθεί μόνο 2% στα επόμενα 20 χρόνια, όταν οι περισσότεροι λαοί το αυξάνουν από 3 έως 3,5%).

Και καλά, θα γράψει ο ιστορικός έναν αιώνα μετά, οι άνθρωποι αυτοί οδήγησαν τους εαυτούς τους στο χείλος του γκρεμού, ήταν ανάγκη να τον σπρώξουν κιόλας; Δηλαδή να απεμπολήσουν τη μοναδική και ουσιαστικότερη ευκαιρία προστασίας, τη σημαντικότερη ασπίδα που είχε ποτέ ο άνθρωπος στη μάχη του με τις ασθένειες, τη Διατροφή.

Και μάλιστα όταν δεν χρειάζεται ούτε καν να μοχθήσουν για να την αποκτήσουν, καθώς βρίσκεται μπροστά τους και είναι η μεσογειακή δίαιτα.

Το 47% του συνολικού ανδρικού πληθυσμού καπνίζει, περισσότεροι από 3 στους 10 είναι παχύσαρκοι και οσονούπω βυθιζόμαστε περισσότερο στην αναπαυτική πολυθρόνα απέναντι από την τηλεόραση με το τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι και την πίτσα στο άλλο, αντί να ασκηθούμε λίγο περισσότερο.

Δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε καρδιαγγειακά νοσήματα με το 45% των συνολικών θανάτων να οφείλονται σε αυτά.

Παθητικό κάπνισμα

Η σχέση του παθητικού καπνίσματος με τον καρκίνο του πνεύμονα πρωτοερευνήθηκε το 1981 μετά από μία μεγάλη μελέτη στην Ιαπωνία όπου φάνηκε ο υψηλός κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνίζουσες γυναίκες με συζύγους καπνιστές.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από μία αντίστοιχη έρευνα του καθηγητή κ. Τριχόπουλου στην Αθήνα. Έτσι σήμερα καταγράφονται στην Αμερική περισσότερο από 3.000 θάνατοι τον χρόνο από καρκίνο του πνεύμονα, λόγω του παθητικού καπνίσματος.

Μάλιστα, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι παθητικού καπνιστές, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Ερευνών στην Αμερική, είναι 30% μεγαλύτερος για καρκίνο του πνεύμονα από ότι μη παθητικοί καπνιστές. Γίνεται αντιληπτό δηλαδή ότι το αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου να μην αναπνέει σε κλειστούς χώρους τον καπνό-δηλητήριο κάποιων συνιστά ουσιαστικά λόγο ζωής.

Δίαιτα

Ποιο ρόλο όμως μπορεί να παίξει η δίαιτα στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και κατ’ επέκταση τι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι καπνιστές στη δίαιτα τους;

Υπεράνω κάθε συζήτησης βέβαια είναι η προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Δεν υπάρχει άλλωστε στον ερευνητικό αυτό χώρο πιο ξεκάθαρη σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα. Πολλές έρευνες έγιναν που προσπάθησαν να συσχετίσουν διάφορα θρεπτικά συστατικά με την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα.

Συμπέρασμα: η κατανάλωση λαχανικών κατά κύριο λόγο και φρούτων κατά δεύτερο προστατεύει από το συγκεκριμένο καρκίνο. Η υψηλή περιεκτικότητα των τροφών αυτών σε αντιοξειδωτικά οδήγησαν στην υπόθεση ότι τα αντιοξειδωτικά αυτά συστατικά μπορούν να εμποδίσουν την αλλοίωση του γενετικού υλικού, συνιστώντας έτσι ισχυρό αμυντικό μηχανισμό κατά της δράσης των διαφόρων καρκινογόνων (ελεύθερες ρίζες, χημικά, καυσαέριο, τοξίνες κα).

Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει διαμορφωθεί εξίσου ξεκάθαρη άποψη για την ευεργετική δράση των βιταμινών C,E,A και των καροτενοειδών (κυρίως β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη) για την πρόληψη κατά του καρκίνου του πνεύμονα. Έτσι, για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση καρότου και ντομάτας μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε να οφείλεται η δράση αυτή στο β-καροτένιο και στο λυκοπένιο αντίστοιχα, που είναι τα κύρια συστατικά τους.

Γίνεται φανερό λοιπόν ότι η φύση έχει προικίσει την κατηγορία αυτή των τροφίμων (λαχανικά-φρούτα) με πολύτιμα- δεκάδες ή και εκατοντάδες -συστατικά, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι άγνωστα σήμερα και ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα.

Ας προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας, καθώς κάτι τέτοιο θα μας βοηθήσει να καλύψουμε και τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνονται ημερησίως. Και φυσικά, ας αρχίσουμε να προσεγγίζουμε ξανά τον τρόπο Διατροφής που λέγεται Μεσογειακός και εκθειάζεται συνεχώς από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο