Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν αισθανόμαστε επιθυμία για τα γλυκά; Και γιατί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης;

Καταρχήν, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε ενοχές επειδή ποθείτε να καταβροχθίσετε ένα γλυκό.

Η επιθυμία αυτή είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους. Η ζάχαρη διεγείρει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου προκαλώντας την απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών που φέρνουν μια αίσθηση ευεξίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Πειράματα έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός της ζάχαρης και του λίπους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την τόνωση του
συστήματος ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο για την αγάπη μας στη σοκολάτα και στα άλλα γλυκά.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ζάχαρη δεν προκαλεί εθισμό και επομένως μπορούμε σχετικά εύκολα να ελέγξουμε την κατανάλωσή της. Αν το καταφέρουμε, όλα καλά. Αν όμως γίνουμε έρμαια της αγάπης αυτής τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Όπως προκύπτει από μελέτες, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους.

Έτσι, με βάση τις κατευθύνσεις του Π.Ο.Υ. θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στο 10% των θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καθημερινά οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 50 γραμμάρια ή 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Μάλιστα, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι εάν μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στο 5% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε καθημερινά θα είμαστε ακόμη πιο υγιείς. Για αυτό άλλωστε καλεί τους καταναλωτές να μειώσουν δραστικά την καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης, η οποία είναι ένοχη όχι μόνο για την αύξηση του βάρους, αλλά και για τις φθορές στα δόντια.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]