Υπάρχουν αρκετές τροφές που είναι απαγορευτικές για μια γυναίκα που ετοιμάζεται να φέρει ένα παιδί στον κόσμο. Σίγουρα, ξέρουμε πως το αλκοόλ είναι πρακτικά δηλητήριο για το μωρό σας, αλλά ποιες άλλες ουσίες μπορούν να σας βλάψουν;

Θαλασσινά που περιέχουν υδράργυρο

Τα θαλασσινά είναι εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών ωμέγα-3 (που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας). Κι όμως, πολλά από τα θαλασσινά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του παιδιού. Όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος και ηλικία είναι ένα ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Συγκεκριμένα, ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, και μερικές πιο ασφαλείς επιλογές είναι οι γαρίδες, ο σολομός, οι αντσούγιες και η πέστροφα. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικές με τον τόνο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία στο αν είναι απολύτως ασφαλής για τις εγκύους.

Ωμά ή όχι πολύ μαγειρεμένα θαλασσινά

Αυτό σημαίνει πως το σούσι και τα οστρακοειδή είναι απαγορευτικά. Ο καπνιστός σολομός επιτρέπεται μόνο αν είναι συστατικό σε φαγητό που έχει μαγειρευτεί. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε τα θαλασσινά πλήρως, για να είστε σίγουρες ότι δεν θα βλάψετε το μωρό σας.

Κρέας, πουλερικά και αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά

Μαγειρέψτε το κρέας και τα πουλερικά πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε τα αλλαντικά, όπως λουκάνικα και luncheon meat, και φροντίστε πάντα να μαγειρεύετε τα αυγά μέχρι να έχουν σφίξει πλήρως, αν τα κάνετε βραστά.

Μη παστεριωμένες τροφές

Αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει μη παστεριωμένο γάλα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασθένειες που θα επηρεάσουν το μωρό σας. Αποφύγετε τα μαλακά τυριά, όπως το Μπρι, το μπλε τυρί και η φέτα, εκτός κι αν αναφέρεται στην συσκευασία ότι είναι παστεριωμένα.

Φρούτα και λαχανικά που δεν έχετε πλύνει

Για να εξουδετερώσετε τα βλαβερά βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν ακόμα στα φρούτα και τα λαχανικά, πρέπει να τα πλένετε προσεκτικά. Επίσης, όταν τα μαγειρεύετε, φροντίστε να έχουν μαγειρευτεί καλά.

Υπερβολική καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να περάσει από τον πλακούντα και να επηρεάσει τους παλμούς της καρδιάς του μωρού σας. Τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα, αλλά υπάρχουν μερικές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής. Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε περισσότερα από 200 mg καφεΐνης καθημερινά (δύο περίπου κούπες καφές φίλτρου).

Τσάι από βότανα

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις επιδράσεις διάφορων βοτάνων στο μωρό σας, συνεπώς αποφύγετε το τσάι από βότανα, εκτός κι αν ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει.

Αλκοόλ

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο ασφαλές επίπεδο αλκοόλ που μπορείτε να καταναλώσετε, συνεπώς είναι σημαντικό να αποφύγετε το αλκοόλ εντελώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και η μετριοπαθής κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο μωρό σας, από προβλήματα στην καρδιά, μέχρι νοητική υστέρηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ