Χρησιμοποιείται συχνότερα κατά των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS), των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως, της στειρότητας, της ακμής, της εμμηνόπαυσης και των νοσηλευτικών δυσκολιών.

Προσφέρεται επίσης ως προστασία ενάντια σε τσιμπήματα εντόμων και σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, όλα τα οφέλη δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Εδώ είναι τα οφέλη που υποστηρίζονται από την επιστήμη που σχετίζονται με τη λυγαριά.

Τι είναι η λυγαριά;

Η λυγαριά, το οποίο είναι το όνομα του μεγαλύτερου γένους στην οικογένεια φυτών Verbenaceae, περιλαμβάνει 250 είδη παγκοσμίως.

Ο καρπός λυγαριάς, είναι περίπου στο μέγεθος ενός πιπεριού. Παράγεται από το δέντρο λυγαριά ή Αγνό, το οποίο απέκτησε το όνομά του, από τον καρπό του πιθανότατα επειδή χρησιμοποιούταν για τη μείωση της λίμπιντο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Αυτός ο καρπός - καθώς και άλλα μέρη του φυτού - χρησιμοποιείται συνήθως ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία ποικιλίας παθήσεων.

Για παράδειγμα, η λυγαριά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ΠΣ, συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, θέματα στειρότητας και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Στην πραγματικότητα, έχει χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο από την αρχαία Ελλάδα.

Στην τουρκική ιατρική, χρησιμοποιείται επίσης ως βοηθητικό για την πέψη, αντιμυκητιασικό και κατά του άγχους.

Εξαλείφει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Ένα από τα πιο δημοφιλή και διερευνημένα χαρακτηριστικά της λυγαριάς είναι η ικανότητά της να μειώνει τα συμπτώματα του ΠΣ.

Αυτά περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, καταθλιπτική διάθεση, ημικρανίες και πόνο και ευερεθιστότητα του μαστού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η λυγαριά λειτουργεί μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των άλλων ορμονών σας, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης - μειώνοντας έτσι τα συμπτώματα της ΠΣ.

Σε μία μελέτη, οι γυναίκες με ΠΣ έλαβαν είτε λυγαριά είτε ένα εικονικό φάρμακο για τις ημέρες που προηγούνται των τριών εμμηνορροϊκών κύκλων. Συνολικά, το 93% των ατόμων που έλαβαν λυγαριά ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων PMS, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της λιγούρας.

Σε δύο μικρότερες μελέτες, στις γυναίκες με ΠΣ χορηγήθηκαν 20 mg λυγαριάς ανά ημέρα ή ένα εικονικό φάρμακο για τρεις κύκλους εμμήνου ρύσεως.

Δύο φορές περισσότερες γυναίκες στην ομάδα της λυγαριάς ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας, των διακυμάνσεων της διάθεσης, των πονοκεφάλων και της ευερεθιστότητας του μαστού, σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η λυγαριά φαίνεται επίσης να συμβάλλει στη μείωση της κυκλικής μασταλγίας, ενός τύπου μαστικού πόνου που συνδέεται με την εμμηνόρροια. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την κοινή φαρμακευτική αγωγή - αλλά με πολύ λιγότερες παρενέργειες.

Ωστόσο, δύο πρόσφατες αναθεωρήσεις αναφέρουν ότι αν και η λυγαριά φαίνεται χρήσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων ΠΣ, τα οφέλη της μπορεί να υπερεκτιμηθούν.

Μπορεί να χρειαστούν καλύτερες μελέτες πριν να καταλήξουμε σε ισχυρά συμπεράσματα.

Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τα αποτελέσματα εξισορρόπησης ορμονών από την λυγαριά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Σε μία μελέτη, δόθηκαν έλαια λυγαριάς σε 23 γυναίκες με εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες ανέφεραν βελτιωμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διάθεσης και του ύπνου. Μερικές απέκτησαν πάλι περίοδο.

Σε μια μελέτη παρατήρησης στην οποία 52 πρόσθετες γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση έλαβαν κρέμα λυγαριάς 33% εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις και άλλες 36% ανέφεραν μέτριες βελτιώσεις στα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων του νυχτερινού ιδρώτα και των εξάψεων.

Ωστόσο, όλες οι μελέτες δεν έχουν παρατηρήσει οφέλη. Μια πρόσφατη και μεγαλύτερη διπλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή - το χρυσό πρότυπο στην έρευνα - έδωσε στις γυναίκες ένα εικονικό φάρμακο ή ένα ημερήσιο δισκίο που περιείχε ένα συνδυασμό του Vitex και του St. John's wort.

Μετά από 16 εβδομάδες, το συμπλήρωμα λυγαριάς δεν ήταν πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη μείωση των εξάψεων, της κατάθλιψης ή άλλων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Λάβετε υπόψη ότι σε πολλές μελέτες που ανέφεραν οφέλη, οι γυναίκες έλαβαν συμπληρώματα που μείωναν την ποσότητα λυγαριάς και είχαν άλλα βότανα. Επομένως, είναι δύσκολο να απομονωθούν οι επιδράσεις της λυγαριάς.

Μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα

Η λυγαριά μπορεί να βελτιώσει τη γυναικεία γονιμότητα λόγω της πιθανής επίδρασής της στα επίπεδα της προλακτίνης.

Αυτό μπορεί να είναι αληθές σε γυναίκες με εκφύλιση ωχράς κηλίδας ή στο σύντομο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτή η διαταραχή συνδέεται με ανώμαλα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και δυσχεραίνει τις γυναίκες στο να μείνουν έγκυες.

Σε μία μελέτη, 40 γυναίκες με ανώμαλα υψηλά επίπεδα προλακτίνης έλαβαν είτε 40 mg λυγαριάς ή ένα φάρμακο. Η λυγαριά ήταν εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο για τη μείωση των επιπέδων προλακτίνης.

Σε άλλη μελέτη σε 52 γυναίκες με ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης, 20 mg Vitex είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης και παρατεταμένες εμμηνορροϊκές φάσεις, ενώ οι συμμετέχουσες που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν έλαβαν οφέλη.

Μια άλλη μελέτη έδωσε 93 γυναίκες - που είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να μείνουν έγκυες τους τελευταίους 6-36 μήνες - ένα συμπλήρωμα που περιέχει Vitex agnus-castus ή ένα εικονικό φάρμακο.

Μετά από τρεις μήνες, οι γυναίκες στην ομάδα Vitex παρουσίασαν βελτιωμένη ορμονική ισορροπία - και το 26% αυτών έμειναν έγκυες. Σε σύγκριση, μόνο το 10% των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου έμειναν έγκυοι.

Λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα περιέχει ένα μείγμα άλλων συστατικών, καθιστώντας δύσκολη την απομόνωση των αποτελεσμάτων του Vitex.

Οι παράτυπες περίοδοι μπορούν επίσης να εμποδίσουν τις γυναίκες να σχεδιάσουν μια εγκυμοσύνη. Τρεις επιπλέον μελέτες αναφέρουν ότι το Vitex είναι αποτελεσματικότερο από ένα εικονικό φάρμακο για τη βελτίωση των εμμηνορροϊκών κύκλων σε γυναίκες με μη κανονικές περιόδους.

Μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένους καρκίνους

Οι ενώσεις που βρίσκονται στη λυγαριά μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες καταδεικνύουν ότι το εκχύλισμα λυγαριάς βοήθησε στην υποχώρηση του καρκίνου παχέος εντέρου, του στομάχου, της μήτρας, των ωοθηκών, του μαστού, του τραχήλου και των πνευμονικών κυττάρων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του φυτού μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους σχετικά με τις ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Βοηθά στην πρόληψη τσιμπημάτων από έντομα

Η λυγαριά μπορεί επίσης να κρατήσει τα έντομα μακριά.

Σε μια μελέτη, ένα εκχύλισμα από σπόρους λυγαριάς βοήθησε στην απομάκρυνση των κουνουπιών, τις μύγες και τους ψύλλους για περίπου έξι ώρες.

Μια άλλη μελέτη ανοκάλυψε ότι ένα σπρέι που περιέχει λυγαριά και άλλα φυτικά εκχυλίσματα μπορεί να προστατεύσει από ψείρες για τουλάχιστον επτά ώρες.

Η έρευνα δείχνει ότι η λυγαριά μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες των ψειρών και να παρεμποδίσει την αναπαραγωγή των ενήλικων ψειρών.