Άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρυολόγημα, δήλωσαν ερευνητές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ανθρώπους που παρέμεναν δραστήριοι σωματικά, η άσκηση μείωνε σχεδόν κατά το ήμισυ τις πιθανότητες να προσβληθούν από ιούς κρυολογήματος ή να περάσουν το κρυολόγημα πιο ελαφρά.

Όπως σημειώνουν ειδικοί στο περιοδικό ‘British Journal of Sports Medicine’, αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι η άσκηση βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να πολεμά τους ιούς. Ωστόσο δεν είναι ανάγκη να ασκείται κάποιος έντονα.

Όσοι πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλή φόρμα εμφανίζουν τον ίδιο χαμηλότερο κίνδυνο.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι υπάρχουν επιλογές του τρόπου ζωής που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τις πιθανότητες είτε να αποφύγει το κρυολόγημα είτε να το περάσει ελαφρά. Αμερικανοί ερευνητές ζήτησαν από τους υγιείς συμμετέχοντες να καταγράψουν συμπτώματα κρυολογήματος που εμφάνισαν σε περίοδο τριών μηνών κατά την άνοιξη και τον χειμώνα.

Παράλληλα ζητήθηκε να δηλώσουν τη συχνότητα εβδομαδιαίας άσκησης τουλάχιστον 20 λεπτών η οποία σε ένταση έπρεπε να φτάνει στο βαθμό του να ιδρώνει ο ασκούμενος. Οι συμμετέχοντες έδωσαν επίσης πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, τη διατροφή και τα πρόσφατα στρεσογόνα γεγονότα, καθώς μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μεγαλύτερη ηλικία, το αρσενικό φύλο και ο γάμος φάνηκε να μειώνουν τη συχνότητα των κρυολογημάτων, όπως και η κατανάλωση άφθονων φρούτων.

Ωστόσο, οι πιο σημαντικοί παράγοντες πουπεριόριζαν το κρυολόγημα ήταν η ποσότητα άσκησης και η εικόνα που είχαν οι άνθρωποι για τη φόρμα τους. Η αίσθηση φόρμας και το να είναι κάποιος δραστήριος μείωνε τον κίνδυνο κρυολογήματος σχεδόν κατά 50%.

Άνθρωποι που ασκούνταν 5 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα εμφάνιζαν κρυολόγημα για περίπου 5 μέρες σε διάστημα 3 μηνών έναντι 9 ημερών που εμφάνιζαν όσοι δεν ασκούνταν ή ασκούνταν λίγο. Ακόμα και όταν νοσούσαν, τα συμπτώματα ήταν μικρότερης έντασης.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων υποχώρησε κατά 41% σε όσους αισθάνονταν περισσότερο σε φόρμα και κατά 31% σε όσους ήταν περισσότερο ενεργοί.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr David Nieman, από το πανεπιστήμιο Appalachian State, στη Βόρειο Καρολίνα, δήλωσε ότι η άσκηση οδηγεί σε προσωρινή ενίσχυση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυκλοφορούν στον οργανισμό και μπορούν να επιτεθούν σε ξένους εισβολείς.

Αν και τα επίπεδα υποχωρούν σε λίγες ώρες, κάθε φορά που γυμνάζεται κάποιος πιθανόν ενισχύει το ανοσοποιητικό για να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα.

Πηγές:
‘British Journal of Sports Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα