Παχύσαρκες γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους για τουλάχιστον 4 μήνες είναι λιγότερο πιθανό να διατηρούν το βάρος της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα έρευνα που ανακοίνωσαν Α:μερικανοί αξιωματούχοι υγείας.

Οι ερευνητές γράφουν στο περιοδικό ‘’Paediatrics’’ ότι το όφελος μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται στο κάψιμο επιπλέον ενέργειας λόγω του θηλασμού.

Ο ερευνητής, Andrea Sharma, από το Centres for Disease Control and Prevention στην Ατλάντα, σημειώνει ότι η έρευνα υποδεικνύει ότι η βελτίωση της υιοθέτησης των συστάσεων για τον θηλασμό μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της μακροπρόθεσμης διατήρησης βάρους της μητέρας, στην ομάδα των παχύσαρκων γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε στοιχεία προηγούμενων ερευνών για το θηλασμό, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2005 και 2007. Περιέλαβαν και συνέκριναν στοιχεία για το βάρος 726 γυναικών, από το τρίτο τρίμηνο της κύησης έως 6 χρόνια μετά τον τοκετό.

Ποσοστό 29% των γυναικών της έρευνας θήλασαν αποκλειστικά για τους πρώτους 4 μήνες και περίπου 20% θήλασαν αποκλειστικά για 4 μήνες και στη συνέχεια συνέχισαν το θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Στις γυναίκες που θεωρήθηκαν φυσιολογικού βάρους ή ήταν υπέρβαρες, ο θηλασμός σύμφωνα με τις τότε συστάσεις δεν φάνηκε να συνδέεται με το πόσο βάρος διατηρούσαν μετά τον τοκετό.

Οι παχύσαρκες γυναίκες, ωστόσο, διατήρησαν περίπου 9 λιγότερα κιλά μετά την εγκυμοσύνη στην περίπτωση που ακολούθησαν τις οδηγίες σε σύγκριση με όσες δεν θήλασαν ποτέ.

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να κερδίσουν βάρος στην εγκυμοσύνη αλλά περίπου οι μισές αυξάνουν το βάρος τους περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

Οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδευτούν καλύτερα για να βοηθήσουν τις παχύσαρκες γυναίκες να πετύχουν το στόχο του θηλασμού, σημειώνουν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
‘’Paediatrics’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο