Το μητρικό γάλα μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει τα μωρά από την αρνητική επίδραση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το πώς η έκθεση στην περιβαλλοντική ρύπανση κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την υγεία και εξέτασαν το ρόλο της διατροφής στη σωματική και νευροσυμπεριφορική ανάπτυξη στη νηπιακή ηλικία.

Εστίασαν στην κινητική και νοητική ανάπτυξη κατά τα πρώτα χρόνια ζωής, που επηρεάστηκε από την έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) και διοξείδιο του αζώτου.

Η ερευνήτρια Aitana Lertxundi, του University of the Basque Country, δήλωσε ότι στην εμβρυική ζωή δημιουργείται το κεντρικό νευρικό σύστημα και του λείπουν επαρκείς μηχανισμοί αποτοξίνωσης για την απομάκρυνση των τοξινών που συσσωρεύονται.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ούτε τα σωματίδια PM2.5 ούτε το διοξείδιο του αζώτου ασκούν επιβλαβή επίδραση στα μωρά που θηλάζουν για τουλάχιστον 4 μήνες.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2006, όταν οι μητέρες κυοφορούσαν, και συνεχίζεται σήμερα που τα παιδιά έχουν φθάσει στην ηλικία των 8 ετών.

Μέχρι τώρα έχουν αναλυθεί δείγματα που ελήφθησαν από 638 έγκυες και τα μωρά τους όταν αυτά ήταν 15 μηνών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Environment International.’’

 

Πηγές:
‘’Environment International.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ