Γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας που θήλασαν τα μωρά τους αποκλειστικά για 2 μήνες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο υποτροπής τους 6 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλαζαν αποκλειστικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του ''JAMA Neurology''.

Περίπου το 20 έως 30% των γυναικών με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισε υποτροπή εντός των πρώτων 3-4 μηνών μετά τον τοκετό και δεν υπάρχουν παρεμβάσεις για αποτελεσματική πρόληψη της υποτροπής τότε. Η επίδραση του αποκλειστικού θηλασμού στον κίνδυνο υποτροπής της νόσου μετά τον τοκετό έχει δώσει μεικτά αποτελέσματα στις έρευνες.

Η Kerstin Hellwig, του Ruhr-University Bochum, στη Γερμανία, ανέλυσε στοιχεία 201 εγκύων με σκλήρυνση κατά πλάκας από το 2008 έως το 2012 με παρακολούθηση ενός έτους.

Από τις 201 γυναίκες, 120 (59,7%) θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες, 42 γυναίκες (20,9 %) συνέδεσαν το θηλασμό με συμπληρωματικό τάισμα εντός των 2 πρώτων μηνών μετά τον τοκετό και 39 γυναίκες (19,4%) δεν θήλασαν. Οι περισσότερες γυναίκες (179 ή 88,6%) είχαν χρησιμοποιήσει τροποποιητική της νόσου θεραπεία (DMT)
πριν την εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι 31 γυναίκες που δεν θήλασαν αποκλειστικά είχαν υποτροπή της σκλήρυνσης κατά πλάκας τους 6 πρώτους μήνες μετά τον τοκετό σε σύγκριση με 29 γυναίκες που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας θα πρέπει να υποστηρίζονται αν επιλέγουν να θηλάζουν αποκλειστικά, καθώς σαφώς αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής. Η υποτροπή 6 μήνες μετά τον τοκετό μπορεί ενδεχομένως να περιοριστεί με τον αποκλειστικό θηλασμό, αλλά όταν εισαχθεί η τακτική χορήγηση τροφής η δραστηριότητα της νόσου είναι πιθανόν να επιστρέψει.

 

Πηγές:
''JAMA Neurology''.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου