Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι έγκυες με αυξημένα επίπεδα σακχάρου είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν μωρά με συγγενείς καρδιαγγειακές ανωμαλίες, ακόμα και αν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι κάτω από το όριο διαβήτη.

Ο ερευνητής James Priest, του Stanford University Medical Center, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης κατά την εγκυμοσύνη, που δεν ανταποκρίνονται στα διαγνωστικά κριτήρια για διαβήτη, αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 277 γυναίκες στην Καλιφόρνια, οι οποίες διένυαν το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης.

Η ομάδα ελέγχου περιλάμβανε 180 γυναίκες που κυοφορούσαν μωρά χωρίς συγγενή καρδιακή ανωμαλία.
Οι γυναίκες είχαν μωρά με μια ή δυο σοβαρές καρδιακές βλάβες.

Διαπιστώθηκε ότι 55 νεογνά είχαν τετραλογία του Fallot- σχετικά συχνή κυανωτική καρδιοπάθεια. Τα 42 νεογνά είχαν μετάθεση μεγάλων αρτηριών.

Τα δείγματα αίματος συλλέχτηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας και οι γυναίκες δεν νήστεψαν πριν τη συλλογή των δειγμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης σχετίζονταν με πιθανότητες να αποκτήσουν οι γυναίκες παιδί με τετραλογία του Fallot.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal JAMA Pediatrics.’’

 

Πηγές:
‘’Journal JAMA Pediatrics.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδιά ομόφυλων γονέων: Ανάπτυξη, στίγμα, σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα
Προληπτικές δερματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"
Στέφανος Κασσελάκης: Ζητώ την αποπομπή Βαρτζόπουλου