Άνθρωποι που επιθυμούν να διακόψουν το τσιγάρο είναι πιο πιθανό να πετύχουν το στόχο τους αν διακόψουν απότομα, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Εθελοντές που χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες να παραμένουν σε αποχή μισό χρόνο από την ημερομηνία διακοπής σε σχέση με καπνιστές που διέκοψαν σταδιακά.

Το NHS, στη Βρετανία, συνιστά να συμβουλευτεί κάποιος τον γιατρό για να λάβει επαγγελματική στήριξη και συμβουλές για τη διακοπή του καπνίσματος.

Στην έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, σχεδόν 700 εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Μια που διέκοψε απότομα το κάπνισμα και μια που διέκοψε σταδιακά.
Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης συμβουλές και στήριξη, καθώς και πρόσβαση σε επιθέματα νικοτίνης, τσίχλα νικοτίνης ή στοματικό σπρέι.

Μετά από 6 μήνες, το 15,5% των συμμετεχόντων στην ομάδα σταδιακής διακοπής απείχε, σε σύγκριση με το 22% της ομάδας που διέκοψε απότομα.

Ο ερευνητής Dr Nicola Lindson-Hawley, του Oxford University, δήλωσε ότι η διαφορά στις προσπάθειες διακοπής φάνηκε να προκύπτει επειδή οι άνθρωποι κοπίαζαν να διακόψουν. Η προσπάθεια τους έδινε ένα επιπλέον πράγμα να κάνουν- που μπορεί να τους οδήγησε στην αναβολή της διακοπής.

Αν και περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι προτιμούσαν την ιδέα της σταδιακής διακοπής, άνθρωποι ήταν παρόλα αυτά πιο πιθανό να διακόψουν στην ομάδα της απότομης διακοπής.

Ο Dr Lindson-Hawley, συμβουλεύει ότι είναι καλύτερο ακόμα και να μειώνει κάποιος τα τσιγάρα που καπνίζει από το να μην κάνει τίποτα.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο