Ερευνητές του Columbia University Medical Center (CUMC) ανακάλυψαν ότι άντρες είχαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο σε σχέση με γυναίκες, μετά το κάπνισμα μαριχουάνας.

Τα ευρήματα δημοσιευτήκαν πρόσφατα στο περιοδικό Drug and Alcohol Dependence.

Ο Ziva Cooper, του CUMC, δήλωσε ότι τα ευρήματα εμφανίζονται σε μια χρονική περίοδο που περισσότεροι άνθρωποι, περιλαμβανομένων των γυναικών, στρέφονται στη χρήση της ιατρικής κάνναβης για την ανακούφιση από τον πόνο.

Πρόσθεσε ότι προκλινικές ενδείξεις υπέδειξαν ότι η εμπειρία της ανακούφισης από τον πόνο από προϊόντα σχετιζόμενα με την κάνναβη μπορεί ενδεχομένως να ποικίλλει μεταξύ των φύλων, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό ισχύει στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2 ερευνών εξετάζοντας την αναλγητική επίδραση της κάνναβης σε 42 ανθρώπους που κάπνισαν μαριχουάνα.

Αφού κάπνισαν την ίδια ποσότητα, είτε κάνναβης είτε placebo, οι συμμετέχοντες βύθισαν το ένα χέρι τους σε κρύο νερό μέχρι να μη μπορούν να αντέξουν τον πόνο. Στη συνέχεια απάντησαν σε σύντομο ερωτηματολόγιο.
Αφού κάπνισαν ενεργή κάνναβη, οι άντρες ανέφεραν σημαντική μείωση του αισθήματος του πόνου και αύξηση στην ανοχή στον πόνο.

Οι γυναίκες δεν εμφάνισαν σημαντική μείωση της ευαισθησίας στον πόνο, αν και ανέφεραν μικρή αύξηση στην ανοχή σε αυτόν λίγο μετά το κάπνισμα.

Παρά τις διαφορές στη ανακούφιση από τον πόνο, άντρες και γυναίκες δεν ανέφεραν διαφορές σχετικά με το πόση τοξικότητα αισθάνθηκαν ή πόσο τους άρεσε η επίδραση της ενεργούς κάνναβης.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι περαιτέρω έρευνες σε άντρες και γυναίκες χρειάζονται για να καταλάβουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την αναλγητική επίδραση των κανναβινοειδών.

 

Πηγές:
Drug and Alcohol Dependence.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Δικαιώματα στην Πράξη": Καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία
Αποτρίχωση: Ποιες γυναίκες ωφελούνται περισσότερο
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση τραυματιών και νεκρών από τροχαία ατυχήματα τον Φεβρουάριο [πίνακας]