Σε μερικές περιπτώσεις όμως μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, γι’ αυτό και η σεξουαλική υγεία των ασθενών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

"Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την σεξουαλική υγεία των ενηλίκων που είχαν κάνει θεραπεία για καρκίνο της παιδικής ηλικίας, ειδικά αν χρειάστηκαν ισχυρές νευροτοξικές θεραπείες", σχολίασε ο Dr. Matthew Lorber, διευθυντής στην Κλινική Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής στο Lenox Hill Hospital της πόλης της Νέας Υόρκης.

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Nationwide Children's Hospital και του Ohio State University, και δημοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Cancer.

Οι ερευνητές γράφουν ότι οι θεραπείες για τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας μπορεί να βλάψουν τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες δυσκολίες. Στις δυσκολίες αυτές περιλαμβάνονται προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, που σημαίνει ότι χρόνια αργότερα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και στις ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις.

Για να εξετάσουν το θέμα οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 144 ενήλικους 20-40 ετών που είχαν περάσει καρκίνο όταν ήταν παιδιά. Γενικά, οι νέοι αυτοί δεν φάνηκε να διαφέρουν από τους συνομηλίκους τους όσον αφορά την ικανοποίησή τους από τη σεξουαλική τους ζωή και τις ρομαντικές σχέσεις τους.

Όσοι όμως είχαν κάνει θεραπεία για όγκους εγκεφάλου ή είχαν λάβει υψηλές δόσεις από θεραπείες που ήταν τοξικές για το νευρικό σύστημα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να έχουν αρχίσει τη σεξουαλική τους ζωή, να έχουν σχέση ή να έχουν αποκτήσει παιδιά. Ακόμα και σε αυτή την υποομάδα ασθενών, ωστόσο, όσοι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει τη σεξουαλική τους ζωή, ανέφεραν το ίδιο επίπεδο ικανοποίησης με τους υπόλοιπους.

Τα αποτελέσματα αυτά «υπογραμμίζουν την υποκειμενική φύση των  ψυχοσεξουαλικών θεμάτων και τη σημασία που έχει να αντιμετωπίζονται όλοι οι προβληματισμοί που τυχόν θα έχουν τα παιδιά που νικούς τους καρκίνους τους και μπαίνουν στην ενήλικη ζωή» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Vicky Lehmann, από το  Center for Biobehavioral Health, Nationwide Children's Hospital, στο Columbus του Οχάιο.

Και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν ελπίδες ότι τα παιδιά που κάνουν θεραπεία για καρκίνο μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν ευτυχισμένες  ρομαντικές σχέσεις όταν μεγαλώσουν.

Πηγές:
Cancer

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κρούσματα λιστερίωσης από τυρί στη Γαλλία - Πρόωροι τοκετοί σε εγκύους
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]