Ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που υποφέρουν από ελαφρά έως μέτρια υπνική άπνοια, με συμπτώματα όπως ροχαλητό και υπερβολική υπνηλία την ημέρα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και διαβήτη.

Η έρευνα έδειξε ότι ελαφρά άπνοια ύπνου σε νέους ενήλικες συνδεόταν ισχυρά με κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης κατά 4 φορές

Παρομοίως, σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς άπνοια, η μέτρια άπνοια συνδεόταν με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά σχεδόν 3 φορές.

Ο ερευνητής Yun Li, του Pennsylvania State University, δήλωσε ότι δεδομένης της ισχυρότερης σχέσης άπνοιας με μεταβολικές ανωμαλίες στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ετήσια παρακολούθηση δεικτών μεταβολικών συμπτωμάτων και σε παρεμβάσεις  στον τρόπο ζωής, όπως βάρος, υγιεινή διατροφή, άσκηση και έλεγχο του στρες.

Αν μείνει χωρίς αντιμετώπιση, η άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και καρδιακή προσβολή.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι απαιτείται έγκαιρος εντοπισμός ελαφράς έως μέτριας άπνοιας ώστε να προληφθεί μελλοντική καρδιομεταβολική νόσος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε δείγμα 1.741 ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν το ιατρικό ιστορικό τους στην έναρξη και αξιολογήθηκαν σε  κέντρο ύπνου. Όσοι είχαν υπέρταση ή διαβήτη στην έναρξη ,παρακολουθήθηκαν μετά από 10 χρόνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Sleep.

Πηγές:
Sleep.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας