Άνθρωποι που αφήνουν χωρίς αντιμετώπιση την άπνοια ύπνου, ακόμα και για μικρό διάστημα, μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αύξησης των επιπέδων σακχάρου, των ορμονών στρες και της αρτηριακής πίεσης, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ακόμα και λίγες ημέρες αποτυχίας αντιμετώπισης της άπνοιας μπορεί να προκαλέσει άνοδο των επιπέδων, ανακάλυψαν ερευνητές και δήλωσαν ότι τα ευρήματα στηρίζουν τη χρήση συσκευών CPAP.

Ο Dr. Jonathan Jun, του Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την επίδραση της άπνοιας στο μεταβολισμό κατά τη νύχτα.

Ο Jun παρακολούθησε 31 παχύσαρκους ασθενείς με μέση ηλικία τα 51 χρόνια, καθώς κοιμόνταν. Δυο τρίτα ήταν άντρες και οι περισσότεροι λευκοί.

Όλοι είχαν μέτρια ως σοβαρή αποφρακτική άπνοια και παρακολουθήθηκαν είτε ενώ χρησιμοποιούσαν τη συσκευή CPAP είτε όταν δεν τη χρησιμοποίησαν για 2 νύχτες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα, της ινσουλίνης, του σακχάρου και της κορτιζόλης. Τα επίπεδα αυξήθηκαν σε όσους δεν είχαν χρησιμοποιήσει τη συσκευή και περισσότερο σε όσους είχαν την πιο σοβαρή περίπτωση άπνοιας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η αρτηριακή πίεση αυξήθηκε σε ασθενείς που δεν είχαν χρησιμοποιήσει συσκευές CPAP τις 2 προηγούμενες νύχτες.

Ο Jun δήλωσε ότι καθώς μόνο παχύσαρκοι άνθρωποι παρατηρήθηκαν στην έρευνα, τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να μην αφορούν όλους τους ανθρώπους με άνοια. Χρειάζονται νέες έρευνες. Ωστόσο δήλωσε ότι τα αποτελέσματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η άπνοια δεν είναι μόνο μια ένδειξη διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου αλλά μπορεί να τις επιδεινώσει.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ