Το κάπνισμα προκάλεσε 7,1 εκατομμύρια θανάτους το 2016, και η φτωχή διατροφή συνδέθηκε με 1 στους 5 θανάτους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα, Global Burden of Disease, ανακάλυψε επίσης ότι 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν διαταραχές ψυχικής υγείας και χρήσης ουσιών το 2016, και ότι η μείζον κατάθλιψη ήταν ανάμεσα στις πρώτες 10 αιτίες φτωχής υγείας σε όλες τις χώρες εκτός από 4.

Οι μη μεταδοτικές νόσοι προκάλεσαν το 72% όλων των θανάτων παγκοσμίως. Η καρδιοπάθεια ήταν η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου στις περισσότερες περιοχές και ισοδυναμούσε με 9,5 εκατομμύρια θανάτους, με αύξηση 19% από το 2006.

Το 2016, ο διαβήτης προκάλεσε 1,43 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αύξηση 31% από το 2006. Η έρευνα, επίσης, έδειξε ότι οι θάνατοι από πυροβολισμούς, πολέμους και τρομοκρατικές πράξεις αυξήθηκαν.

Αλλά γενικά, η έκθεση αναφέρει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Η μεγαλύτερη πτώση ήταν σε παιδιά κάτω των 5 ετών, υποχωρώντας σε λιγότερα από 5 εκατομμύρια το 2016 για πρώτη φορά και χαμηλότερα από 16,4 εκατομμύρια το 1970.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet και βασίστηκε σε στοιχεία από 195 χώρες και περιοχές. Συντονίστηκε από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του University of Washington στο Σιάτλ.

Ο Dr. Christopher Murray, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και την τελευταία δεκαετία εντοπίστηκε σημαντική πρόοδος στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας από ορισμένες από τις πιο ολέθριες νόσους, όπως η θνησιμότητα κάτω των 5 ετών και η ελονοσία.

Το 2016, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης ήταν τα 75,3 χρόνια για τις γυναίκες και τα 69,8 για τους άντρες. Η Ιαπωνία είχε το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και η δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής το χαμηλότερο.

Ο αριθμός των γεννήσεων ζωντανών μωρών το 2016 ήταν 128,8 εκατομμύρια και ο συνολικός αριθμός θανάτων ήταν 54,7 εκατομμύρια έναντι 42,8 εκατομμυρίων το 1970.

Πηγές:
The Lancet

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα