Νέα έρευνα έδειξε ότι ουσίες στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν άμεσα τους μυς.Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology, δείχνει ότι το κάπνισμα μειώνει τον αριθμό των μικρών αγγείων που προμηθεύουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες τους μυς των ποδιών.

Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα περιορίζει την ικανότητα κάποιου να ασκείται, επειδή καθιστά πιο αδύνατους τους μυς.

Εκτιμάτο ευρέως ότι αυτή η μυϊκή αδυναμία οφείλεται στο ότι οι πνεύμονες φλεγμαίνουν και τελικά καταστρέφονται από το κάπνισμα, περιορίζοντας την άσκηση και τη δραστηριότητα.

Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι ο καπνός βλάπτει άμεσα τους μυς μειώνοντας τον αριθμό των αγγείων στους μυς των ποδιών περιορίζοντας επομένως την ποσότητα οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που λαμβάνουν.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και τα επίπεδα δραστηριότητας. Και τα δυο είναι παράγοντες κινδύνου για πολλές χρόνιες νόσους, όπως ΧΑΠ και διαβήτη.

Η έρευνα του University of California, San Diego σε συνεργασία με τα Universidade Federal do Rio de Janeiro και Kochi University, εξέθεσε ποντικούς σε καπνό τσιγάρου για 8 εβδομάδες, είτε μέσω εισπνοής είτε με ενέσιμο διάλυμα που περιείχε καπνό.

Η έρευνα δεν εντόπισε ποιες από τις 4.000 περίπου χημικές ουσίες του καπνού είναι υπεύθυνες για αυτή τη μυϊκή βλάβη.

Ο εντοπισμός των υπεύθυνων χημικών ουσιών είναι σημαντική οδός για περαιτέρω έρευνα μαζί με την κατανόηση της διαδικασίας μέσω της οποίας μειώνει τον αριθμό των αγγείων.

Πηγές:
The Journal of Physiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ