Γυναίκες που απέβαλαν είναι πιο πιθανό να συλλάβουν και να αποκτήσουν παιδί αν έχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, δείχνει νέα έρευνα.

Η Sunni Mumford,του National Institute of Child Health and Human Development, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D μπορεί ενδεχομένως να παίζει προστατευτικό ρόλο στην εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ποσοστών εγκυμοσύνης/ αποβολής σε γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε 1.200 γυναίκες με ιστορικό αποβολής πριν συλλάβουν και πάλι. Τα επίπεδα βιταμίνης εξετάστηκαν επίσης όταν ήταν έγκυες 8 εβδομάδων.

Αν και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση, η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν και 15% περισσότερες να γεννήσουν έναντι όσων είχαν χαμηλά επίπεδα.

Μεταξύ γυναικών που συνέλαβαν, κάθε 10 ng/mL αύξηση της βιταμίνης D πριν τη σύλληψη συνδεόταν με 12% χαμηλότερο κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι στην 8η εβδομάδα κύησης τα επίπεδα βιταμίνης D δεν συνδέονταν πια με την αποβολή.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο να τους συμβεί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Πηγές:
The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια