Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ερευνητές του Universities of Bath και Birmingham ανακάλυψαν ότι αλλάζοντας την ώρα που κάποιος τρώει και ασκείται μπορεί να ελέγξει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Η έρευνα διήρκεσε 6 εβδομάδες και έγινε σε 30 άντρες που κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και συνέκρινε  τα αποτελέσματα από 2 ομάδες παρέμβασης (που έφαγαν πρωινό πριν/ μετά την άσκηση) και μια ομάδα ελέγχου. Ανακάλυψε ότι άνθρωποι που ασκούνταν πριν το πρωινό έκαιγαν διπλάσιο λίπος από την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό.

Aνακάλυψαν ότι η αυξημένη χρήση λίπους οφείλεται κυρίως σε χαμηλότερο επίπεδο ινσουλίνης κατά την άσκηση όταν οι άνθρωποι είναι νηστικοί κατά τη διάρκεια της νύχτας, που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερο από το λίπος του λιπώδη ιστού και το λίπος εντός των μυών ως καύσιμο.

Η αρχική έρευνα έγινε μόνο σε άντρες αλλά μελλοντικές θα εστιάσουν στο να μεταφράσουν τα αποτελέσματα σε διαφορετικές ομάδες -όπως γυναίκες.

Αν και αυτό δεν οδήγησε σε διαφορές στην απώλεια βάρους σε διάστημα 6 εβδομάδων, είχε θετική επίδραση στην υγεία, επειδή τα σώματα μπορούσαν καλύτερα να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη διατηρώντας υπό έλεγχο, τα επίπεδα σακχάρου και πιθανόν μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές εστίασαν στην επίδραση στις αποθήκες λίπους των μυών ανθρώπων που είτε γυμνάζονταν πριν είτε μετά το φαγητό και την επίδραση που είχε αυτή η ανταπόκριση της ινσουλίνης στην κατανάλωση φαγητού.

Ο Dr Javier Gonzalez του University of Bath δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας φαγητού σε σχέση με το πότε ασκείται κάποιος μπορεί να φέρει βαθιές και σημαντικές αλλαγές στη γενική υγεία.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άντρες που ασκούνταν πριν το πρωινό έκαιγαν διπλάσιο λίπος σε σχέση με την ομάδα που ασκούνταν μετά. Ενώ αυτό δεν επηρέαζε την απώλεια βάρους, βελτίωνε σημαντικά τη γενική υγεία.

Η ομάδα που ασκούνταν πριν το πρωινό αύξησε την ικανότητα ανταπόκρισης στην ινσουλίνη- κάτι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι και οι 2 ομάδες άσκησης έχασαν παρόμοια ποσότητα βάρους και απέκτησαν παρόμοια ποσότητα φόρμας. Η μόνη διαφορά ήταν η ώρα πρόσληψης της τροφής.

Στις 6 εβδομάδες που διήρκεσε η έρευνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι μυς της ομάδας που ασκούνταν πριν το πρωινό ανταποκρίνονταν καλύτερα στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό- παρά  τις ίδιες τάξεις άσκησης και την πρόσληψη τροφών.

Οι μυς από αυτούς που ασκούνταν πριν το πρωινό επίσης έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση σε σημαντικές πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σε όσες αφορούν τη μεταφορά γλυκόζης από το κυκλοφορικό στους μυς.

Όσον αφορά την αντίδραση ινσουλίνης στην κατανάλωση φαγητού μετά τις 6 εβδομάδες της έρευνας, η ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό δεν ήταν καλύτερα από την ομάδα ελέγχου.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα