Η ανάγκη ενημέρωσης για τους νέους και τις νέες ως προς τη σημαντικότητα της αντισύλληψης αλλά και τις διαφορετικές μεθόδους αυτής, πυροδότησε την πρώτη οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την αντισύλληψη 'Διάλεξε Στάση: Αντισύλληψη ή Ανασφάλεια;' που τελεί υπό την αιγίδα της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αριστείδη Αντσακλή.

Στόχος της είναι να γίνει η αντισύλληψη συνείδηση και κομμάτι της σεξουαλικής ζωής των νέων, ώστε να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αλλά και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αποσκοπεί δε στο να αφυπνίσει τις νέες κοπέλες να πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη για την ασφάλεια της σεξουαλικής τους υγείας μέσω της χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού, που εναπόκειται αποκλειστικά σ’ εκείνες.

Εντυπωσιακό εξάλλου παραμένει το γεγονός της έλλειψης ενημέρωσης και στην Ελλάδα που οδηγεί το 12% των Ελληνίδων στην έκτρωση κάθε χρόνο, επισημαίνει ο Πάνος Αντσακλής – Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Επιστημονικός Συνεργάτης Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ιστοσελίδα http://www.your-life.gr/ που λειτουργεί με την αιγίδα της Κλινικής και με την ευγενική χορηγία της Bayer. Πρόκειται για έναν διαδραστικό οδηγό ενημέρωσης για όλες τις μεθόδους αντισύλληψης και ταυτόχρονα μια online κοινότητα που παρέχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα-με την αποστολή ενός email οι νέες και οι νέοι μπορούν να συμβουλευτούν online τους γυναικολόγους του site και να λάβουν απάντηση εντός 48 ωρών για τα θέματα της σεξουαλικής τους υγείας που τους απασχολούν.

Το τμήμα αυτό της ιστοσελίδας έχει τύχει μεγάλης αποδοχής από τους νέους και ήδη ο αριθμός των ερωτήσεων είναι αρκετά σημαντικός. Τα θέματα που απασχολούν τους νέους μέσα από τις ερωτήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού και την προστασία από τα ΣΜΝ.

Ταυτόχρονα εκπαιδευτικό υλικό παρέχεται και προς τους γονείς και εκπαιδευτικούς, για να βοηθηθούν στο έργο της συνομιλίας και ενημέρωσης των παιδιών ή των μαθητών τους.

'Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η επιλογή της σωστής μεθόδου αντισύλληψης είναι ο καλύτερος τρόπος για μία γυναίκα ή ένα ζευγάρι να ασκήσουν συνειδητά την επιλογή τους, σχετικά με το αν και πότε θέλουν να αποκτήσουν παιδί, αλλά και να αποφύγουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές μίας πιθανής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Στόχος της καμπάνιας είναι ακριβώς αυτό, η δημιουργία ενός κόσμου όπου κάθε κύηση είναι επιθυμητή.' καταλήγει ο κ. Αντσακλής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία