Την απόφαση της πολιτείας να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Θαλασσαιμίας στη βάση της αρχικής συμφωνίας που είχαν συνάψει Κράτος, Εκκλησία της Κύπρου και Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος (ΠΑΣ), χαιρετίζει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος. Το Κέντρο Θαλασσαιμίας λειτούργησε το 1980 για την εξυπηρέτηση των θαλασσαιμικών, όμως σταδιακά στον χώρο εγκαταστάθηκαν και άλλες υπηρεσίες υγείας, που δεν σχετίζονταν με τη θαλασσαιμία.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιττας που διοργάνωσε η Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του ΠΑΣ, την Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018, ο Υπουργός Υγείας Δρ. Γιώργος Παμπορίδης ανέφερε πως η πολιτεία προτίθεται να προβεί, αν και με καθυστέρηση, στην ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Κέντρου με στόχο να αποτελέσει ένα Πρότυπο Κέντρο Θαλασσαιμίας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής κ. Νίκος Νουρής, ο Πρόεδρος  της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) κ. Πάνος Εγγλέζος, η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ Δρ. Ανδρούλα Ελευθερίου, δεκάδες θαλασσαιμικοί καθώς και μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ανταποκρινόμενος στις διαρκείς παραστάσεις του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρχει στην Κύπρο ένα Πρότυπο Κέντρο Θαλασσαιμίας, αποφάσισε την αποκατάσταση της χρήσης του, ακολουθώντας τους όρους της αρχικής συμφωνίας. Το Κέντρο, όπως είπε, με τη δέουσα ανακαίνιση και τον ανάλογο εξοπλισμό, θα καλύπτει επαρκώς και σε υψηλό επίπεδο τις θεραπευτικές και άλλες ανάγκες των θαλασσαιμικών.

Ο Δρ. Παμπορίδης υπογράμμισε, επίσης, πως το Κέντρο μπορεί να καταστεί ένα Κέντρο Αριστείας και Έρευνας για μια πάθηση στη θεραπεία της οποίας η Κύπρος, με τη συνδρομή και του ΠΑΣ, ηγήθηκε για πολλά χρόνια της παγκόσμιας κοινότητας και ηγείται ακόμα επιστημονικά και μέσα από τη δράση της ΔΟΘ που εδρεύει στη χώρα μας.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣ κ. Μίλτος Μιλτιάδους εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί αφενός μέσα από τη συνεργασία του Συνδέσμου με το Υπουργείο Υγείας και αφετέρου την πρακτικότητα την οποία επέδειξε ο αρμόδιος Υπουργός, οδεύει προς επίλυση άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η θαλασσαιμική κοινότητα. Ο κ. Μιλτιάδους ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σύνδεσμος θα προχωρήσει άμεσα, μετά την επικύρωση της απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, στη δημιουργία ενός Κέντρου Υποστήριξης για τους θαλασσαιμικούς και τους νέους γονείς με σκοπό την παροχή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, των υπηρεσιών που προσφέρει (ψυχολογική υποστήριξη, προγράμματα γυμναστικής ειδικά σχεδιασμένα για θαλασσαιμικούς, γενική υποστήριξη πασχόντων κ.α.) καθώς και άλλων που είναι υπό προγραμματισμό.

Ιδιαίτερη μνεία στην εκδήλωση έγινε για τα άτομα που θα στελεχώνουν την Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας. Πρόεδρος θα είναι ο κ. Πάνος Εγγλέζος, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων και υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με τη θαλασσαιμία όπως ο Προέδρος του ΠΑΣ.                                                                                                                                  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία