Στην ενημέρωση του κλινικού γιατρού για την εμμηνόπαυση συμβάλλει το βιβλίο 'Εμμηνόπαυση-Οδηγός Ψυχικής Υγείας και Φροντίδας', που κυκλοφορεί από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ.

Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο κλινικό οδηγό της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που επιμελήθηκε η Donna Stewart. Περιλαμβάνει κείμενα πολλών κορυφαίου επιπέδου κλινικών, εμπειρογνωμόνων στην υγεία της γυναίκας, γυναικολόγων, ενδοκρινολόγων και ψυχιάτρων.

Την ελληνόγλωσση έκδοση επιμελήθηκαν οι Γ. Ζέρβας και Α. Σπυροπούλου.

Στόχος του έργου είναι να καλύψει συνοπτικά αλλά με ευκρίνεια όλο το φάσμα της ιατρικής και ψυχιατρικής πληροφορίας που έχει ανάγκη ο σύγχρονος κλινικός όταν αναλαμβάνει τη φροντίδα γυναικών στην ηλικία της εμμηνόπαυσης.

Το βιβλίο αρχίζει με την προσέγγιση των διαφορετικών πλαισίων της μέσης ηλικίας της γυναίκας και την περιγραφή της βασικής φυσιολογίας της εμμηνοπαυσιακής μετάβασης. Εξετάζονται οι επιπτώσεις των ορμονών του φύλου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ αναλύονται οι ψυχολογικές επιπτώσεις, που συσχετίζονται με την εμμηνόπαυση και τη μέση ηλικία.

Οι οργανικές πλευρές, οι σωματικές επιπτώσεις της περιεμμηνοπαυσιακής περιόδου και της εμμηνόπαυσης, περιγράφονται στη συνέχεια, όπως και το αμφιλεγόμενο ζήτημα της ορμονικής υποκατάστασης και των επιπτώσεών της. Τέλος, αναφορά γίνεται στις ηλικίες πέραν της εμμηνόπαυσης, στην ψυχοπαθολογία και ψυχοθεραπεία των πιο ηλικιωμένων γυναικών.

Επικεντρώνοντας στην πιο παραμελημένη ίσως πλευρά της εμμηνόπαυσης, την ψυχική, το βιβλίο καλύπτει με μια ευρεία οπτική γωνία το πρόβλημα, συγκεντρώνοντας τα πιο σύγχρονα δεδομένα από το χώρο της Ψυχιατρικής, των Νευροεπιστημών, της Γυναικολογίας και της Παθολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας