Αγγλικός όρος

asbestosis

Ορισμός

Νόσημα των πνευμόνων, μια μορφή πνευμοκονίασης που προκαλείται μετά από παρατεταμένη εισπνοή σωματιδίων αμιάντου. Η έκθεση στον αμίαντο έχει συνδεθεί με καρκίνο του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένου του βρογχογενούς καρκινώματος και κυρίως του μεσοθηλιώματος. Η λανθάνουσα περίοδος μπορεί να είναι 20 χρόνια ή και περισσότερο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται η δύσπνοια προσπαθείας ή σε εκτεταμένη ίνωση η δύσπνοια ηρεμίας. Όταν το νόσημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής παραπονιέται για ξηρό βήχα (παραγωγικό στους καπνιστές), άλγος στον θώρακα (συχνά πλευριτικό) και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Μπορεί να εμφανιστεί ταχύπνοια, τρίζοντες και πληκτροδακτυλία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Υπάρχει ιστορικό επαγγελματικής έκθεσης, καθώς και έκθεσης της οικογένειας ή της γειτονιάς στις ίνες αμιάντου. Κατά την ακρόαση των πνευμόνων μπορεί να υπάρχει ταχύπνοια και λεπτοί τρίζοντες στις βάσεις των πνευμόνων, ενώ επιθεωρούνται και τα δάκτυλα γιατυχόν εμφάνιση πληκτροδακτυλίας. Παρακολουθούνται και καταγράφονται τυχόν αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα των πτυέλων, ανησυχία, αύξηση της ταχύπνοιας και αλλαγές των ήχων της αναπνοής. Επίσης σημειώνονται τυχόν επιπλοκές όπως είναι πνευμονική καρδία ή η πνευμονική υπέρταση. Οξυγόνο χορηγείται όταν διαπιστώνεται υποξαιμία με βάση τα επίπεδα των αερίων αρτηριακού αίματος ή την παλμική οξυμετρία όταν ο ασθενής εισπνέει μόνο ατμοσφαιρικό οξυγόνο. Συνήθως δεν χρειάζονται βλενολυτικά ή φυσιοθεραπεία στον θώρακα εκτός και αν ο ασθενής έχει εμφανίσει δευτεροπαθή λοίμωξη των πνευμόνων με υπερβολικές εκκρίσεις. Ο ασθενής συμβουλεύεται να αποφεύγει τα άτομα που είναι γνωστό ότι πάσχουν από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Επίσης συνίσταται ο εμβολιασμός του ασθενούς απέναντι στον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο της ινφλουέντσας. Παρέχονται οδηγίες από τον πνευμονολόγο σχετικά με τη χρήση και την διατήρηση των συσκευών χορήγησης οξυγόνου και τις συσκευές αερολυμάτων, των εισπνευστικών συσκευών ή των ενδοτραχιακών καθετήρων. Σε μερικούς ασθενείς είναι αναγκαία η χορήγηση οξυγόνου κατ οίκον, οπότε είναι αναγκαία η εκπαίδευσή τους.

Ετυμολογία

[" + -osis, κατάσταση]